Salie is een aromatisch, bijzonder kruid en een prachtige aanwinst voor elke tuin. Het is een meerjarige grijsgroene halfheester die flink uit kan uitdijen en wel 75cm hoog kan worden. Ik heb geen idee waarom, maar salie groeit als een dolle in mijn tuin. Net als tijm en oregano, overigens. Maar ze bloeit hier niet […]
Moestuin
Tijm
Tijm vind ik het fijnste kruid dat er bestaat. De heerlijke smaak ervan combineert geweldig met zowel hartige als zoete gerechten, het bloeit met wolken mooie bloemetjes waar insecten gek op zijn en je hebt er het hele jaar plezier van, want je kan maar blijven plukken. Zeg nou zelf: wat wil een mens nog […]
Olijf
Het onbeduidende speldenknopje op de foto boven, is misschien wel het bijzonderste bloemetje van mijn tuin. Het is namelijk olijvenbloesem. Ja serieus, mijn olijfboom staat voor de allereerste keer in bloei! Jaren geleden heb ik hem gekregen van mijn toenmalige lieve Manpower-collega’s. Hij heeft in allerlei verschillende potten en bakken gestaan, op zo’n beetje elk […]
Courgette
Niet alleen fraai om te zien, maar ook smakelijk om te eten is deze zonnige Courgettebloem. Gevuld met een kaasmengseltje of traditioneel op zijn Italiaans als Fiori Di Zucca Fritti: omhuld in een dun beslagje en dan knapperig gebakken, of op z’n Japans: gefrituurd in een tempura-deegje.
Teunisbloem
De sterke teunisbloem is een aanrader voor elke tuin. Het is een wilde plant die je vaak op verstoorde plaatsen tegenkomt. Die van mij heb ik gezaaid uit zaadjes die ik tijdens een wandeling in de buurt onderweg geplukt heb. En warempel, het is nu ook eindelijk een graag geziene, vaste gast in mijn eigen wildernisje. Groot en sterk en een geweldige bijen- en vlindervriend, dus een topper in de tuin!
Oregano
Pfff, lastig hoor… Wat is het nou? Oregano, wilde marjolein, Majoraan? De namen worden vaak door elkaar gebruikt en dat schept de nodige verwarring. Als plant is het in ieder geval een feest in je tuin. Het wandelt vrolijk door je tuin, trekt bijen en vlinders aan en bloeit eindeloos lang met lieve witroze bloempjes. En het ruikt ook nog eens heerlijk. Ik ben er dol op; hoe het ook heet…
Braam
Bloemetje van de dag: Gisteren de eerste braam van het jaar gegeten. Uit eigen tuin natuurlijk. Nog een beetje zuur, maar toch al veelbelovend. Ik verwacht een aardige oogst, want mijn oude, wilde prikkelbraam zit vol bloempjes, knoppen en vruchten in allerlei stadia. Het zou fijn zijn als er nog even een zonnetje op scheen, […]
Afrikaantje
Wat is nou een tuin zonder Afrikaantjes? Precies! Die vrolijke, langbloeiende bloemetjes mogen gewoonweg niet ontbreken. Ze komen in allerlei verschillende soorten en kleuren voor, dus keuze genoeg. In mijn natuurlijke tuin komen alleen nog biologische variëteiten voor van bijvoorbeeld de Bolster, zoals het wilde afrikaantje, het kleinbloemige afrikaantje en het Sterafrikaantje.
Kardoen
Kardoen is een eetbare distel, verwant aan de artisjok. Als je hem zijn gang laat gaan, bloeit hij met grote paarse bloemen die zowel bijen als vlinders aantrekken. Het is dan ook beslist een juweel in je tuin. Maar pas op: de kardoen heeft veel ruimte nodig, want het wordt echt een joekel van een plant!
Daglelie
In de serie eendagsbloemen hebben we hier de voortreffelijke Daglelie. Ze dankt haar naam aan het feit dat elke bloem slechts één dag bloeit. In de ochtend gaat de bloem open en de volgende dag is zij verwelkt. Gelukkig geeft de plant veel bloemen zodat je van juni tot en met augustus plezier hebt van de daglelie.
Wist je dat de bloemen van de daglelie heel goed eetbaar zijn? Aan sommige foto’s te zien, hebben de kleine beestjes dat allang ontdekt 🙃. De bloemen zijn fris en knapperig en kunnen licht zoet tot ietwat pittig smaken. Het doet een beetje denken aan frisse ijsbergsla met een wat zoetige of juist pittige smaak. Je kunt ze ook vullen met een mousse, puree of een zachte kaas. De bloemen vormen verder een prachtige versiering in salades.
De uitgebloeide bloemen kun je drogen en tot poeder vermalen. In Japan gebruiken ze dat om sauzen en soepen te binden.
De jonge scheuten kun je gekookt eten en de knollen rauw. Die schijnen nootachtig te smaken. Bewaar daar wel wat van voor vermeerdering van de plant, anders is het dag lelie in plaats van daglelie…
De plant is overigens niet verwant aan de gewone lelie. Dus ik zou lelies van de bloemist gewoon in een vaas zetten en er niet in bijten, als ik jou was.
Ui
Ik had hem bijna weggetrokken, deze oude ui, maar hij stond er nog zo mooi bij dat ik dat toch niet over mijn hart kon verkrijgen… En kijk nu eens wat voor een fraaie finale hij in petto heeft! Is toch zeker een prachtige bloem!