Maart is aangebroken en ik kan me niet langer bedwingen: ik ga weer lekker een nieuwe lading plantjes voorzaaien! Dat blijft toch altijd zo’n leuk klusje om te doen! Lekker priegelen met aarde en zaadjes en fijne warme zaaibedjes maken. En dan maar wachten tot er iets boven de grond komt. Een jaarlijks terugkerend feestje voor deze enthousiaste amateur…
Inmiddels zijn de pepers en aubergines verspeend en ze beginnen nu met hulp van mijn groeilampje zowaar te groeien. Heel hard gaat het nog niet, op één gekke peper na, die het meteen op een holletje heeft gezet.
De eerder gezaaide paprika’s en Afrikaantjes deden helaas niets. Nog maar eens opnieuw proberen dus. Ik heb voor de zekerheid toch maar weer een zakje (biologische) zaai- en stekgrond gekocht en daar gisteren verschillende zaaibakjes mee gevuld. De zaaibakjes heb ik vervolgens in een voetenbad met lauw water gezet, want de aarde stond in het tuinhuis en daar vriest het nog zo’n beetje. Leek me een beetje te fris voor mijn tomaatjes en kornuiten… Vannacht heeft de aarde dus rustig de tijd gehad om op te warmen en te verzadigen met water, waardoor ik vanmorgen met een gerust hart aan de slag kon met mijn zaadjes.

Gezaaid op 5 maart 2025
Op de verjaardag van mijn lieve vriendinnetje Els heb ik het volgende voorgezaaid:
- Blokpaprika Jublanska (poging2…)
- Chili peper cayenne
- Palmkool’Nero diToscane’
- Koolrabi ‘Konan’
- Knolvenkel ‘Solaris’
- Bolcourgette ‘Ola Redonda’
- Klimcourgette ‘Ola Escaladora’
- Komkommer ‘Market More’
- Cherrytoimaat ‘Zuckertraube’
- Pruimtomaat ‘Bolstar Sensatica’
- Cocktailtomaat ‘BOL-T-5302’
Omdat de meeste zaden nog van vorig jaar zijn en de kiemkracht daardoor misschien wat minder is, heb ik toch weer wat overvloedig gezaaid. Ik bewaar overgebleven zaden altijd in een piepschuim koelbox in de kelder van ons huis, want daar is het altijd lekker koel en donker. De zaden van de Bolster kunnen meestal wel tegen een stootje en gaan vaak zelfs nog langer mee dan de houdbaarheidsdatum die op het zakje staat, maar je weet maar nooit. In ieder geval een mooi excuus om lekker veel te zaaien toch ;-)?
Ik zaai sowieso niet meer in van die onwijs grote trays. Liever in kleinere bakjes met 2 of 4 compartimenten. Dat maakt het veel gemakkelijker om gekiemde zaadjes apart te zetten, en de slaapkoppies nog rustig in hun bedje te laten liggen. Ik heb in de loop der jaren een aardige hoeveelheid van die plastic zaaitrays verzameld en die knip ik dan heel voorzichtig in handzame stukjes. Wel oppassen dat ze niet scheuren tijdens het knippen, want het zijn meestal van die waaibomenbakjes.




Voortgang buiten
De lathyrus, stamdoperwten en stampeulen heb ik verplaatst naar de kas, waar ze groeien als kool. Ze gingen binnen namelijk veel te hard, vandaar dat ik ze ‘verkast’ heb. Ze zijn al een paar dagen aan het afharden en staan klaar om deze week uitgeplant te worden. De lathyrus zet ik tegen de zijkant van de kas en de erwten en peulen hoop ik deze week in de moestuinbakken te kunnen zetten. Eén bak is al helemaal klaar, met de andere 2 ben ik nog bezig, maar daarover vertel ik meer in een volgende aflevering.