• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Tuinverhalen

Tuinverhalen

Tuindagboek van een natuur tuinierster

  • Home
  • Verhalen uit mijn tuin
  • Moestuin
    • Moestuinkalender
    • Moestuingroepen en vruchtwisseling
    • Combinatieteelt en bemesting
    • Overzicht van moestuingewassen
    • Kruiden
  • Sierplanten
  • Vijver
  • Handig
    • Overzicht van moestuingewassen
    • Snoeien
    • Handige websites
  • Recepten
Je bent hier: Home / Plant / Doperwt

Doperwt

1 februari 2020

Doperwten zijn peulvruchten en behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. De erwtjes zijn eetbaar en groeien met zo’n 10 stuks tegelijk in een peul.

De wilde doperwt komt oorspronkelijk vermoedelijk uit Azië. Vanaf de 15e eeuw kreeg de erwt bekendheid in Frankrijk.

Vlinderbloemigen, zoals de doperwt, gaan een symbiotische relatie aan met de stikstoffixerende Rhizobium bacterie in de wortels. Hierdoor wordt stikstof uit de lucht gefixeerd en krijgt de plant extra bemesting waar omliggende planten ook hun voordeel mee kunnen doen.

De doperwt is eigenlijk een klimplant die tot 2 meter hoogte kan groeien en ondersteuning nodig heeft om tot die hoogte te kunnen klimmen. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook lage ‘stamsoorten’. Mijn tuin is namelijk veel te winderig en te klein voor al te hoge en grote planten. Voor de stamsoorten heb je geen klimrek nodig, maar ik maak altijd wel een soort constructie om ze te ondersteunen. Anders rot de helft weg of wordt opgevreten door de medebewoners van mijn moestuinbakken.

Elk jaar twijfel ik of ik ze wel zal zaaien. De oogst is tot nu toe nooit heel uitbundig geweest en ze nemen best veel ruimte in. Aan de andere kant zijn versgeplukte erwten echt gewoon te lekker om niet te zaaien en de bloemetjes zijn buitengewoon mooi: lichtroze met een donkerpaars zwaard in 1 tot 3 bloemige trosjes.

De meeste erwten worden gedopt gegeten, maar van sommige variëteiten, met name de peultjes en de suikererwt (sugar snaps), zijn ook de (jonge) peulen eetbaar. Verse doperwten oogst je als ze nog niet rijp zijn. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel. Daardoor smaken ze heerlijk zoet en helemaal niet melig, zoals erwten in een potje. Hoe verser, hoe gezonder ook, want ze zijn dan zacht en zoet en lichter verteerbaar. Verse erwten kun je blancheren (in kokend water dompelen, zodat ze halfgaar of gaar worden), stomen of koken.

Groene erwten zijn groen van kleur maar er bestaan ook andere varianten. De doperwt, kreukerwt, blauwschokker, kapucijner- of grauwe erwt, ronde groene erwt (landbouwerwt), gele erwt, rozijnerwt, peultjes en suikererwt (sugar snaps) behoren allemaal tot de soort “erwt”. De gele erwt wordt voor de veevoederindustrie geteeld. De spliterwt is afkomstig van de gedroogde landbouwerwt, waarbij de zaadhuid verwijderd wordt, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt. Het voordeel ervan is, dat er geen zaadhuiden zijn en daarom wordt hij dan ook veelvuldig gebruikt voor erwtensoep.

Vroege teelt: zaaien in eind februari/maart, oogsten in eind mei/juni.
Late teelt: zaaien in maart/april, oogsten in eind juni/juli.

Voor de winterteelt zaai je ze in de maanden oktober en november. Doe je dat in een koude bak (een moestuinbak afgedekt met een plaat glas of plastic) of bescherm je ze tijdens de ergste kou met een moestuinmuts , dan kan je de hele winter verse scheuten blijven plukken. De jonge scheuten (of takjes, net zoals je ze wilt noemen) zijn erg lekker; ze smaken een beetje naar erwtjes. Heerlijk om rauw door de sla te doen, ze aan een groene smoothie toe te voegen, of om mee te roerbakken.
Voor het zaaien een paar dagen laten voorkomen in een afgedekt bakje op vochtig keukenpapier tot er een worteltje zichtbaar is, is aan te raden. Na het planten beschermen  tegen vogels en muizen is ook een goed idee ;-).
Soorten die ik in mijn moestuintje toepas zijn:
  • Stamdoperwt kelvedon wonder (Bolster)
  • Wintererwt (MM)

Op moestuin.nl staat een goed artikel over het kweken van erwten en peulen.

Doperwt

Bijzonderheden van Doperwt

Latijn: Pisum sativum
Familie: Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)
Type: A
Standplaats: Zon
Plantenlaag: Klimplanten
Soort begroeiing: eetbaar, groente, zaden, groenbemester, éénjarig
Bodem/bemesting: vochtige grond
Bloeikleur: Roze en Paars
Bloeiperiode: mei
Vermeerderen door: Zaaien en Zaaien - voorzaaien binnen
zaaien/ planten in: feb, mrt, apr, mei, jun, okt, en nov
kiemduur:  4 dgn
Moestuin gewastype: Peulen
Oogsten vanaf: mei, juni, en juli

Categorie: Plant, Moestuin, Groente, Peulgewas

Vorig bericht: « Sugar snap lusaka
Volgend bericht: Stam peul, norli »

Footer

Pagina’s

  • Handig voor de tuin
    • Snoeien
    • Handige websites
  • Tuinverhalen van Joke
  • Groenten en kruiden uit je eigen moestuin
    • Handige moestuinkalender
    • Moestuingroepen en vruchtwisseling
    • Combinatieteelt en bemesting
    • Kruiden
    • Overzicht van moestuingewassen
  • Plantenparade
  • Verhalen uit mijn tuin
  • In en om de vijver

Planten

  • Afweer (2)
  • Bladgroente (7)
  • Bloemetje van de dag (79)
  • Bodembedekkers (3)
  • Bollen & knollen (7)
  • Bomen (0)
  • Eenjarigen (9)
  • Fruit (8)
  • Fruitbomen (2)
  • Fruitplanten (0)
  • Fruitstruiken (4)
  • Groenbemester (5)
  • Groente (37)
  • Klimplanten (2)
  • Koolgewas (8)

Contact

ArtoFakt webdesign

Joke Scholte

info@artofakt.com

Recente berichten

  • Voorzaaien vervolg 5 maart 2025
  • Keetje het kippenhok 5 maart 2025
  • Twee moestuinbakken, de voorbereidingen 18 februari 2025

Copyright © 2000- Joke Scholte ArtoFakt webdesign; All Rights Reserved

← Sugar snap lusaka ← Stam peul, norli