Artisjok is een prachtige plant met grijze bladeren en blauwpaarse bloemen. De bloemknoppen zojn eetbaar en hij kan tot anderhalve meter hoog worden. De artisjok is niet helemaal winterhard. Zorg voor een groot plantgat met een luchtig mengsel van potgrond met wat compost en een handje grof zand. Ook kun je bij kans op vorst […]
verwerkt eetbaar
Biet
De rode biet of kroot is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Er zijn verschillende soorten. De meeste zijn rondvormig maar er zijn ook langwerpige en met geel, wit of meerkleurig vruchtvlees. De gele exemplaren en de Chioggia-bieten zijn frisser van smaak en worden vaak in salades gebruikt. Rode bieten groeien het […]
Paprika
Paprika’s behoren tot dezelfde familie als de tomaat en de aubergine. Paprika’s bestaan in allerlei vormen, formaten, kleuren en smaken. Paprika’s groeien in Nederland in de kassen en zijn bijna jaarrond beschikbaar. Paprika planten houden van voedselrijke, vochtige gronden en staan het liefst op een warme en zonnige plaats. Ze groeien vooral goed in een […]
Kapucijner rozijnerwt
De kapucijner, of raasdonder is een typisch Hollandse erwt met paarse peulen en een aromatische, speciale smaak. Kapucijners zijn te vergelijken met doperwten: alleen de zaden zijn eetbaar. Je kunt de zaden vers eten, maar invriezen kan ook (wel licht blancheren). Of je laat het gewas afrijpen en gebruikt de gedroogde zaden. Verse kapucijners zijn […]
Boerenkool
Boerenkool is van alle koolsoorten de makkelijkste om zelf te telen. De wilde voorganger van de boerenkool komt nog steeds voor langs de kust van West-Europa. Boerenkool houdt van voedselrijke, vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Boerenkool kan ’s winters op het veld blijven staan en wordt zoeter […]
Bindsla
Bindsla of Romeinse sla is een bladgroente. Bindsla vormt tot 40 centimeter lange, langwerpige kroppen. Deze slasoort is bijzonder voedzaam. De plant houdt van voedselrijke, vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. De populariteit neemt de laatste jaren toe als alternatief voor ijsbergsla. Mini bindsla (little gem) wordt steeds […]
Aalbes
Lekkere zure besjes. Voor mij met een beetje suiker, maar meestal puur natuur voor de vogels 😉