Rucola heeft vele namen: zwaardherik, mosterdkruid, raketsla, notensla, roquette. Ik houd het gewoon op rucola. Het is een eenjarige plant die van nature op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika voorkomt. Dit snelgroeiende, smakelijke gewas werd in het Middellandse Zeegebied al sinds de Middeleeuwen geteeld. In Nederland kennen we het vanaf de jaren 80. In […]
verwerkt eetbaar
Salie
Salie is een aromatisch, bijzonder kruid en een prachtige aanwinst voor elke tuin. Het is een meerjarige grijsgroene halfheester die flink uit kan uitdijen en wel 75cm hoog kan worden. Ik heb geen idee waarom, maar salie groeit als een dolle in mijn tuin. Net als tijm en oregano, overigens. Maar ze bloeit hier niet […]
Tijm
Tijm vind ik het fijnste kruid dat er bestaat. De heerlijke smaak ervan combineert geweldig met zowel hartige als zoete gerechten, het bloeit met wolken mooie bloemetjes waar insecten gek op zijn en je hebt er het hele jaar plezier van, want je kan maar blijven plukken. Zeg nou zelf: wat wil een mens nog […]
Oregano
Pfff, lastig hoor… Wat is het nou? Oregano, wilde marjolein, Majoraan? De namen worden vaak door elkaar gebruikt en dat schept de nodige verwarring. Als plant is het in ieder geval een feest in je tuin. Het wandelt vrolijk door je tuin, trekt bijen en vlinders aan en bloeit eindeloos lang met lieve witroze bloempjes. En het ruikt ook nog eens heerlijk. Ik ben er dol op; hoe het ook heet…
aubergine
Een glanzende schil, een mollige, langwerpige vorm: de aubergine is een groente die je met je ogen en vingers wilt strelen, zelfs als je de heerlijke smaak ervan niet kent.
Roger Vergé -chefkok
Komkommer
Komkommer ‘Marketmore’ is een stekelig ras dat geschikt is voor de Nederlandse buitenteelt. De dikke, smakelijke vruchten worden ruim 20 cm lang en 5 cm dik. De vruchten groeien aan de zijscheuten. Deze zijscheuten mag je daarom nooit in hun geheel wegsnoeien. De komkommer wordt meestal rauw als salade gegeten, en wordt daarom ook wel […]
Aardappel
De aardappel behoort net als de tomaat, paprika en tabak, tot de nachtschadefamilie. De aardappelplant is een tweejarig gewas, maar hij wordt als eenjarige verbouwd. De lichtbehaarde bladeren, die lijken op tomatenbladeren, zijn vorstgevoelig. Aardappelen vormen ondergrondse stengels. Aan het eind van zo’n ondergrondse stengel (een stolon) wordt de knol, de aardappel, gevormd. Daarin worden […]
Aardpeer
De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok is een plantensoort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt. Aardpeer is verwant aan de zonnebloem en kan in een goede zomer prachtig bloeien met leuke gele bloemen hoog op de lange, sterke stelen. De wortel is net als de aardappel een goed eetbaar knolgewas en […]
Krulandijvie
Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum). De groente is bijna het hele jaar te kooop. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een […]
Goudsbloem
Ook weer zo’n heerlijke langbloeier die zichzelf uitzaait zonder ooit vervelend te worden. Beschermt mijn groentetuintje tegen teveel aan beestjes en is onverwoestbaar. Sommige exemplaren (waaronder deze op de foto) heeft de hele winter gebloeid. Gekkie toch…🥰😊??