Toen we jaren geleden naar Lelystad verhuisden, woekerde er aan de rand van de vijver een woeste, wilde braam. In de loop der tijd heb ik hem aardig in weten te tomen en daar plukte ik tot de verhuizing naar Friesland jaar in, jaar uit de heerlijke vruchten van, die meestal subiet in ons dagelijkse bakje superyoghurt verdwenen.
Het ene jaar leverde hij meer op dan het andere, maar sommige jaren was er niet tegenop te eten en dan kwamen de creatieve oplossingen om de hoek kjiken.
De simpelste oplossing voor bramenoverschot is simpelweg invriezen. Dan heb je er geen werk aan en heb je in de winter ook nog lekkere vitamientjes. Maar je kunt er natuurlijk ook jam, sap of gelei van maken. Of… SORBETIJS!!!
Dat laatste is echt een groot succes. Klaar in een wip en werkelijk niet te versmaden!
Het gaat als volgt:
Pureer een berg bevroren bramen met wat citroensap, een scheutje water en zoetstof (bijvoorbeeld poedersuiker of agavesiroop) naar smaak. Klop een eiwit stijf en spatel het door de bramenpuree. Schep de bramenmassa in een diepvriesbakje en stop in de vriezer tot gebruik. Af en toe omscheppen voorkomt groffe ijskristallen, maar je kunt het kort van tevoren maken, als je tenminste een bramenvoorraadje in de vriezer hebt liggen.
Om het toetje extra feestelijk te maken kun je je helemaal uitleven. Besprenkel het desertglas bijvoorbeeld met wat druppels limoncello en leg een blaadje munt en/of een bloemetje (oregano, oi kers, tijm, etc) bovenop je bramenijsje.
In plaats van bramen kun je natuurlijk ook ander rood fruit gebruiken. Of een combinatie van verschillende soorten.
Houden we er zeker in!😋