Niets is leuker en dankbaarder dan het kweken van je eigen tomaten.
Je stopt eind februari wat zaadjes in een bakje met zaaigrond en zet dat op een warm, licht plekje. Binnen 2 weken komen de eerste blaadjes boven de grond en voor je het weet groeien ze de pan uit. Verpotten in bakjes met goede moestuingrond, licht vochtig houden en op een koelere, lichte plaats verder laten groeien. Half mei buiten afharden, verplanten in grote bakken of potten en op een beschutte, warme plaats in de tuin zetten met een stevige steun erbij. Af en toe wat diefjes wegknijpen, goed water geven en wachten tot de tomaten rijp zijn. Kind kan de was doen!
Dit jaar heb ik verschillende soorten gekweekt. Met name de gele balkontomaatjes doen het geweldig, en ook sommige rode. Nadeel is dat ik in korte tijd al een hele berg tomaten heb geoogst. En ik houd best van een paar tomaatjes op zijn tijd, maar er zijn grenzen hoor…
Omdat de vriezer vol zit met ander lekkers, heb ik eens wat anders geprobeerd dan de overbekende tomatensaus: ik heb ze gedroogd en op olie gezet.
Zo ga je te werk:
Oven voorverwarmen op 120 °C.
Tomaten in tweeën snijden en met de snijvlakken naar boven op een ovenplaat leggen. Bestrooien met grof zeezout en stukjes verse knoflook en takjes verse tijm of rozemarijn ertussen leggen.
Ca. 2 uur rustig laten drogen in de oven. Regelmatig checken. De tomaatjes moeten droog maar nog wel sappig ogen, anders krijg je van die taaie schillen, of verbranden ze.
Haal uit de oven als ze klaar zijn en laat ze een half uurtje afkoelen.
Steriliseer ondertussen een paar glazen potjes (10 minuten in kokend water), doe de afgekoelde tomaatjes in de potjes (niet teveel) en giet er een neutrale olijfolie bij tot ze helemaal onder staan.
Je kunt ze ca. een maand bewaren in de koelkast.
Vanavond heb ik een paar van die mooie gedroogde tomaatjes toegevoegd aan een fraaie zomerse salade van lauwwarme sperziebonen met dungesneden rode uiringen, knoflook, zwarte olijven, komkommer en wat gemengde sla. Simpel dressinkje erover van olijfolie, rode wijnazijn, mosterd, honing, knoflook, peper en zout en een handje verse peterselie. Vurrukuluk 😋🥰👌…