De rode biet of kroot is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Er zijn verschillende soorten. De meeste zijn rondvormig maar er zijn ook langwerpige en met geel, wit of meerkleurig vruchtvlees. De gele exemplaren en de Chioggia-bieten zijn frisser van smaak en worden vaak in salades gebruikt.
Rode bieten groeien het liefste in de volle zon en houden van voedselrijke, goed doorlatende, vochtige grond. De rode biet wordt gedurende het hele jaar aangeboden. Zomerbieten zijn vrij klein ten opzichte van de winterbieten en hoef je korter te koken.
Bij de teelt van bieten worden verschillende perioden onderscheiden:
- Zeer vroege teelt: zaaien van half februari tot half maart onder verwarmd glas, buiten uitplanten in de eerste helft van april. Oogsten tussen half mei en half juni.
- Vroege teelt: in maart ter plaatse zaaien, de oogst valt tussen half juni en 10 juli.
- Zomerteelt, eind maart ter plaatse zaaien, de oogst valt tussen 10 juli en eind juli.
- Herfstteelt: van eind april tot begin juni ter plaatse zaaien, de oogst is van september tot november.
Bietjes hebben een zoete, aardse smaak. Je kunt ze koken, roosteren, bakken, stoven of als salade eten. Je hebt ± 250 gram per persoon nodig als je de bietjes als warme groente serveert. Voor een salade is ± 150 gram voldoende.
Rode biet Kogel 2
Rode biet Kogel 2 (Bolster) is een lekkere biet voor zomer- en herfstteelt en is zeer geschikt voor bewaring. Zaaitijd april tot in juni; voor bewaring is de tweede helft van mei de beste zaaiperiode. Afstand tussen de rijen 30 cm, later uitdunnen op 7 à 10 cm, niet verplanten. Bewaring is goed mogelijk: in de herfst voor de vorst de bieten optrekken, loof afdraaien en inkuilen in zand op een vorstvrije plaats.
Je kunt ze goed rond eind februari/begin maart voorzaaien in trays in de koude kas (1 zaadje per vakje). De zaden kiemen in het vroege voorjaar in de kas binnen 2 tot 3 weken, later in het seizoen gezaaide krootjes kiemen bij warmer weer binnen 2 weken. Bij vroeg zaaien kun je eind maart al aardige zaailingen hebben om uit te planten, en daardoor een extra vroege oogst.
Vanaf half maart direct buiten ter plaatse zaaien is ook prima. Zorg dan dat je de zaden niet te dicht op elkaar zaait en kijk later of je nog uit moet dunnen.
Rode biet ‘Chioggia’
Rode biet ‘Chioggia’ (Bolster) is een oud ras afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. Het vruchtvlees van de Chioggia heeft prachtige rood-witte ringen en een zachte zoete smaak. Dit ras geeft een goede opbrengst en mooie grote kroten. Met een teelt in de kas kan je heel goed in februari en maart bieten zaaien.
Zaaien in de kas kan al in februari en maart, buiten van april tot in juli. Voor bewaring is de tweede helft van mei de beste zaaiperiode. Zaai op 30 cm tussen de rijen, later uitdunnen op 7 à 10 cm, niet verplanten.
Oogst: Bij vroege zaai van half juli tot eind september. Voor bewaring trek je de kroten in de late herfst– tot ongeveer half november – voor de vorst op. Draai het loof eraf en kuil ze in zand op een vorstvrije plaats.
Bijzonderheden van Rode biet
Latijn: | Beta vulgaris | Familie: | amarantenfamilie (Amaranthaceae) |
Type: | HB | Standplaats: | Zon |
Plantenlaag: | Knolgewassen | Soort begroeiing: | Eetbare groente |
Bodem/bemesting: | voedselrijke, goed doorlatende, vochtige grond | ||
Hoogte: | 30 cm | Plantafstand: (∴ x ⇔) | 7 x 30 cm |
Bijzonderheden: | Veelzijdige groente | ||
Vermeerderen door: | Zaaien - voorzaaien buiten en Zaaien - ter plaatse | ||
zaaien/ planten in: | feb, mrt, apr, mei, en jun | kiemduur: | 14 dgn |
Moestuin gewastype: | Wortelgewas | Oogsten vanaf: | mei, juni, juli, augustus, september, oktober, en november |
Goede buur: | Dille, karwij, knoflook, komkommer, koolrabi, koolsoorten, koriander, uien, ,prei, rozemarijn, salie | ||
Slechte buur: | Aardappels, spinazie, bonen |