Bieslook is een vaste, inheemse plant in Europa en een onmisbaar keukenkruid. De eetbare rechte stengels zijn hol en rond en hebben een lichte ui-smaak. Bieslook kan het hele jaar door geknipt worden van de dichte pollen die het vormt; het groeit vanzelf weer aan. Het is heerlijk in salades of in sauzen; het liefst rauw.
De plant bloeit van mei tot juli met lilaroze schermen die zeer geliefd zijn bij hommels, bijen en vlinders. De bloemen kunnen ook gegeten worden, deze hebben een pittigere uismaak. Ze staan heel decoratief in salades. Ook de kleine knolletjes zijn eetbaar en kun je gebruiken als lente-uitjes.
Bieslook houdt van licht vochtige grond en groeit zowel in de halfschaduw als in de volle zon. De plant is zelfbestuivend en zaait zichzelf gemakkelijk zelf uit. Zaaien kan rond eind maart en eind augustus, maar scheuren is makkelijker: graaf de plant uit, deel de kluit in tweeën en plant deze opnieuw. Dit kun je het beste doen in de lente. Na vier jaar kun je een bieslookplant beter op een andere plaats zetten.
In de volksgeneeskunde wordt bieslook gebruikt vanwege zijn vermeende bevorderende werking op eetlust en spijsvertering evenals vanwege zijn vermeende vochtafdrijvende werking.
De bloeiende of of gedroogde bloemen staan mooi in (droog)boeketten.
In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor.
Bijzonderheden van Bieslook
Latijn: | Allium schoenoprasum | Familie: | Narcisfamilie (Amaryllidaceae) |
Type: | HP | Standplaats: | Zon en Halfschaduw |
Plantenlaag: | Kruidlaag | Soort begroeiing: | Eetbaar, inheems, groentes, kruiden, meerjarig |
Bodem/bemesting: | licht vochtige grond | ||
Bloeikleur: | Paars | ||
Hoogte: | 20 cm | ||
Bloeiperiode: | mei, jun, jul, en aug | Wintergroen: | deels |
Bijzonderheden: | bloemen, vlinderplant, bijenplant | ||
Vermeerderen door: | Zaaien, Zaaien - ter plaatse, en Planten | ||
zaaien/ planten in: | mrt en aug | ||
Moestuin gewastype: | Kruiden | Oogsten vanaf: | januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, en december |
Goede buur: | worteltjes, paprika, tomaat, sla | ||
Slechte buur: | bonen |