De witte mosterd of gele mosterd (Sinapis alba) is een snelgroeiende eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie. Ze wordt vooral als groenbemester gebruikt maar van de zaden kun je ook mosterd maken, maar daar worden meestal andere rassen voor gebruikt. De plant bloeit met gele bloemetjes. Vandaar de naam gele mosterd. Je vindt de plant overal in Europa en Azië.
Gele mosterd planten worden 60-120 cm hoog worden en hebben een kantige stengel en lichtgroene getande en behaarde lang-eirond en diep ingesneden bladeren.
De plant bloeit in juni en juli met gele (eetbare) bloemen, die in een tros gerangschikt zijn. De hauwvormige vrucht bevat ronde, matgele zaden van ca. 2 mm groot. Ze bevatten olie, eiwit en het scherp smakende sinalbine, een glycoside.
De planten kunnen goed tegen kou en schieten snel door bij warm en droog weer.
Je zaait de zaden vanaf ongeveer maart buiten en je oogst de jonge blaadjes.
Mosterd
Mosterd is niet alleen de naam van de plant (de mosterdplant), maar ook van het meestal bruine, smakelijke goedje dat we in de keuken gebruiken.
met meestal een scherpe smaak. Het condiment wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook worden vaak suiker respectievelijk honing, kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel. In navolging van Britse mosterdmakers wordt regelmatig kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt van het Latijnse ‘mustum’, ongegiste druivensap (of most) dat bij de bereiding van mosterd werd gebruikt. Dit werd vermengd met gemalen mosterdzaadjes.
Mosterdplant
De mosterdplant is een kleine eenjarige plant met gele bloemen. Hij wordt vaak verward met het nauw verwante koolzaad. Mosterdzaadjes zijn ongeveer 0,5 tot 1 mm groot. Er bestaan verschillende soorten mosterdplanten:
Gele mosterd (Sinapis alba), een plant uit de familie der kruisbloemen, afkomstig uit Zuid-Europa.
Zwarte mosterd (Brassica nigra), eveneens een kruisbloemige, in hetzelfde geslacht als diverse koolsoorten, zoals bloemkool, boerenkool, spruitjes.
Sareptamosterd of Indische bruine mosterd (Brassica juncea)
Ethiopische mosterd (Brassica carinata)
De zaden van deze planten worden gebruikt om mosterd (condiment) te maken. Zwart mosterdzaad is scherper dan geel of bruin mosterdzaad. Dit houdt verband met een hoger gehalte aan olie in de zaden. Geel en bruin mosterdzaad hebben een wisselend gehalte aan olie en scherpte. Fabrikanten gebruiken de verschillen in kwaliteit om tot een gewenste vermenging te komen. Het eindproduct is daardoor van constante kwaliteit.
Bijzonderheden van Gele of witte mosterd
Latijn: | Sinapis alba | Familie: | Brassicaceae |
Type: | A | Standplaats: | Zon en Halfschaduw |
Plantenlaag: | Kruidlaag | Soort begroeiing: | Groenbemester |
Bloeikleur: | Geel | Bladkleur: | Groen |
Bijzonderheden: | eetbaar, groenbemester | ||