In de serie eendagsbloemen hebben we hier de voortreffelijke Daglelie. Ze dankt haar naam aan het feit dat elke bloem slechts één dag bloeit. In de ochtend gaat de bloem open en de volgende dag is zij verwelkt. Gelukkig geeft de plant veel bloemen zodat je van juni tot en met augustus plezier hebt van de daglelie.
Wist je dat de bloemen van de daglelie heel goed eetbaar zijn? Aan sommige foto’s te zien, hebben de kleine beestjes dat allang ontdekt 🙃. De bloemen zijn fris en knapperig en kunnen licht zoet tot ietwat pittig smaken. Het doet een beetje denken aan frisse ijsbergsla met een wat zoetige of juist pittige smaak. Je kunt ze ook vullen met een mousse, puree of een zachte kaas. De bloemen vormen verder een prachtige versiering in salades.
De uitgebloeide bloemen kun je drogen en tot poeder vermalen. In Japan gebruiken ze dat om sauzen en soepen te binden.
De jonge scheuten kun je gekookt eten en de knollen rauw. Die schijnen nootachtig te smaken. Bewaar daar wel wat van voor vermeerdering van de plant, anders is het dag lelie in plaats van daglelie…
De plant is overigens niet verwant aan de gewone lelie. Dus ik zou lelies van de bloemist gewoon in een vaas zetten en er niet in bijten, als ik jou was.