Niet alleen fraai om te zien, maar ook smakelijk om te eten is deze zonnige Courgettebloem. Gevuld met een kaasmengseltje of traditioneel op zijn Italiaans als Fiori Di Zucca Fritti: omhuld in een dun beslagje en dan knapperig gebakken, of op z’n Japans: gefrituurd in een tempura-deegje.
Groente
Krulandijvie
Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum). De groente is bijna het hele jaar te kooop. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een […]
Raapsteel (bladmoes)
Raapstelen -ook wel bladmoes, snijmoes of snijkool genoemd- zijn eigenlijk het jonge groen van verschillende koolsoorten zoals meirapen, koolrapen, Chinese kool. Doordat je ze dicht op elkaar zaait, ontwikkelen ze geen knollen maar alleen blad. Het is een snelgroeiende voorjaarsgroente. Raapstelen houden van vochtige grond en groeien zowel in de halfschaduw als in de volle […]
Teunisbloem
De sterke teunisbloem is een aanrader voor elke tuin. Het is een wilde plant die je vaak op verstoorde plaatsen tegenkomt. Die van mij heb ik gezaaid uit zaadjes die ik tijdens een wandeling in de buurt onderweg geplukt heb. En warempel, het is nu ook eindelijk een graag geziene, vaste gast in mijn eigen wildernisje. Groot en sterk en een geweldige bijen- en vlindervriend, dus een topper in de tuin!
Artisjok
Artisjok is een prachtige plant met grijze bladeren en blauwpaarse bloemen. De bloemknoppen zojn eetbaar en hij kan tot anderhalve meter hoog worden. De artisjok is niet helemaal winterhard. Zorg voor een groot plantgat met een luchtig mengsel van potgrond met wat compost en een handje grof zand. Ook kun je bij kans op vorst […]
Radijs cherry belle
Bijzonderheden van
Ui
Ik had hem bijna weggetrokken, deze oude ui, maar hij stond er nog zo mooi bij dat ik dat toch niet over mijn hart kon verkrijgen… En kijk nu eens wat voor een fraaie finale hij in petto heeft! Is toch zeker een prachtige bloem!
Biet
De rode biet of kroot is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Er zijn verschillende soorten. De meeste zijn rondvormig maar er zijn ook langwerpige en met geel, wit of meerkleurig vruchtvlees. De gele exemplaren en de Chioggia-bieten zijn frisser van smaak en worden vaak in salades gebruikt. Rode bieten groeien het […]
Savooie kool borderendaalse gele
Bijzonderheden van
Bindsla
Bindsla of Romeinse sla is een bladgroente. Bindsla vormt tot 40 centimeter lange, langwerpige kroppen. Deze slasoort is bijzonder voedzaam. De plant houdt van voedselrijke, vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. De populariteit neemt de laatste jaren toe als alternatief voor ijsbergsla. Mini bindsla (little gem) wordt steeds […]