De zonnebloem bloeit op grote hoogte. Sommige soorten kunnen wel 3 meter hoog worden. De meesten groeien echter tussen de 1,5 en 2,5 meter. Zonnebloemzaden zijn lekker en voedzaam. En niet alleen mensen vinden ze lekker, maar ook vogels en andere dieren zijn er dol op.
Groente
Rucola
Rucola heeft vele namen: zwaardherik, mosterdkruid, raketsla, notensla, roquette. Ik houd het gewoon op rucola. Het is een eenjarige plant die van nature op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika voorkomt. Dit snelgroeiende, smakelijke gewas werd in het Middellandse Zeegebied al sinds de Middeleeuwen geteeld. In Nederland kennen we het vanaf de jaren 80. In […]
Courgette
Niet alleen fraai om te zien, maar ook smakelijk om te eten is deze zonnige Courgettebloem. Gevuld met een kaasmengseltje of traditioneel op zijn Italiaans als Fiori Di Zucca Fritti: omhuld in een dun beslagje en dan knapperig gebakken, of op z’n Japans: gefrituurd in een tempura-deegje.
Teunisbloem
De sterke teunisbloem is een aanrader voor elke tuin. Het is een wilde plant die je vaak op verstoorde plaatsen tegenkomt. Die van mij heb ik gezaaid uit zaadjes die ik tijdens een wandeling in de buurt onderweg geplukt heb. En warempel, het is nu ook eindelijk een graag geziene, vaste gast in mijn eigen wildernisje. Groot en sterk en een geweldige bijen- en vlindervriend, dus een topper in de tuin!
Kardoen
Kardoen is een eetbare distel, verwant aan de artisjok. Als je hem zijn gang laat gaan, bloeit hij met grote paarse bloemen die zowel bijen als vlinders aantrekken. Het is dan ook beslist een juweel in je tuin. Maar pas op: de kardoen heeft veel ruimte nodig, want het wordt echt een joekel van een plant!
Ui
Ik had hem bijna weggetrokken, deze oude ui, maar hij stond er nog zo mooi bij dat ik dat toch niet over mijn hart kon verkrijgen… En kijk nu eens wat voor een fraaie finale hij in petto heeft! Is toch zeker een prachtige bloem!
aubergine
Een glanzende schil, een mollige, langwerpige vorm: de aubergine is een groente die je met je ogen en vingers wilt strelen, zelfs als je de heerlijke smaak ervan niet kent.
Roger Vergé -chefkok
Komkommer
Komkommer ‘Marketmore’ is een stekelig ras dat geschikt is voor de Nederlandse buitenteelt. De dikke, smakelijke vruchten worden ruim 20 cm lang en 5 cm dik. De vruchten groeien aan de zijscheuten. Deze zijscheuten mag je daarom nooit in hun geheel wegsnoeien. De komkommer wordt meestal rauw als salade gegeten, en wordt daarom ook wel […]
Aardappel
De aardappel behoort net als de tomaat, paprika en tabak, tot de nachtschadefamilie. De aardappelplant is een tweejarig gewas, maar hij wordt als eenjarige verbouwd. De lichtbehaarde bladeren, die lijken op tomatenbladeren, zijn vorstgevoelig. Aardappelen vormen ondergrondse stengels. Aan het eind van zo’n ondergrondse stengel (een stolon) wordt de knol, de aardappel, gevormd. Daarin worden […]
Aardpeer
De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok is een plantensoort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt. Aardpeer is verwant aan de zonnebloem en kan in een goede zomer prachtig bloeien met leuke gele bloemen hoog op de lange, sterke stelen. De wortel is net als de aardappel een goed eetbaar knolgewas en […]