Een goed ontbijt is het halve werk, was lang de gangbare gedachte in het land. Tegenwoordig denkt men daar geloof ik weer anders over, maar bij mij is dat idee toch wel blijven hangen. Waarschijnlijk omdat ik altijd een hele slechte ontbijtster was. Als kind al. Vreselijk vond ik dat: zo’n plakkerige boterham vermalen op de vroege ochtend… Jakkes! In de loop der tijden heb ik van alles geprobeerd om het ontbijt dragelijk te maken: beschuitjes met kaas, crackers met smeersmurrie, roggebrood, rijstwafels, en wat al niet meer. Helaas, mijn tegenzin tegen die ‘belangrijkste maaltijd’ van de dag bleef onverminderd.
Totdat ik de muesli ontdekte. Gewoon een bakkie yoghurt met wat granen, noten en fruit erin. Dat viel wel in de smaak en ook mijn lief vond dat lekker. Eind goed al goed, zou je denken. Maar nee hoor, hier begint het verhaal pas, want ik kwam erachter dat veel van die ontelbare soorten voorverpakte muesli, eigenlijk een soort suikerbommen zijn en dat veel van die pakken ook nog eens vol zitten met andere troep en zelfs pesticiden.
Wat nu? Je moet toch wat voor een beetje ontbijt, nietwaar? Goede raad bleek prijzig, maar wel zeer de moeite waard. Ik was namelijk al nooit zo van het voorverpakte ‘kant en klaar’ eten en besloot dus maar mijn eigen bio-muesli te gaan maken. En ik kan je zeggen: het kost een paar centen en is misschien even wat meer werk, maar tjonge, jonge… lekker dat het is!! Hans en ik willen nooit meer wat anders. Tenzij het een warme croissant of knapperige ovenverse baguette is, natuurlijk; maar ja, die kunnen ze echt alleen in Frankrijk maken.
Ik maak altijd een flinke voorraad voor een paar weken in 3 grote glazen wekpotten: een pot met granen, een pot met noten en zaden en een pot gedroogd fruit. Verder gaat er altijd iets van vers fruit in en is ALLES van biologische oorsprong.
En dan nu het recept van:
Ingredienten: granen, noten, zaden, gedroogd fruit, vers fruit, yoghurt
Granen:
- pond havervlokken
- pond boekweitvlokken
- ca. 200 gram haverzemelen
even goed mengen in een grote bak en overdoen in een pot.
Noten en zaden
- ca. 500 gram ongebrande en ongezouten noten, bijvoorbeeld amandelen, walnoten, hazelnoten of (het liefst) een combinatie.
- ca. 250 gram zaden en pitten zoals bijvoorbeeld:
- gebroken lijnzaad
- zonnebloempitten
- pompoenpitten
- sesampitjes
- chiazaadjes
- etc.
- kokosvlokken, die horen eigenlijk bij het gedroogde fruit, maar dat wordt zo’n plakbende, dus liever bij de noten. Bovendien komen ze van de koksnoot. Is toch ook een noot?
Alles kort malen in een keukenmachientje of gewoon grof hakken met een groot keukenmes, mengen in een grote bak en overdoen in grote pot nummer 2.
Fruit
Pot 3 vul je met gedroogd fruit zoals rozijnen, krenten, stukjes abrikoos, appel, dadel, vijg, cranberries, etc. Ik verwacht veel van mijn droogoventje de komende tijd om lekker een wintervoorraadje mee aan te leggen!
De mix
- Doe een juslepel uit elke pot in je ontbijtkom of -bord.
- Doe er yoghurt naar wens bij. Ik gebruik voor mezelf meestal een heel klein beetje halfvolle bioyoghurt. Niet zoveel, want je moet wel blijven kauwen, want het is immers ont-BIJT. En kauwen schijnt goed te zijn voor je bovenkamer. Mijn lepel moet erin overeind blijven staan, zeg maar.
- Vul aan met vers fruit van het seizoen. Het lekkerst vind ik zomerfruit als aardbeien, blauwe bessen, aalbessen, frambozen, granaatappelpitjes, bramen, enzovoort. Maar stukjes appel, kiwi, peer of wat je verder lekker vindt is natuurlijk ook prima. Zelf vind ik citrusfruit minder geslaagd. Omdat de yoghurt het al zuur maakt, denk ik.
Tips
Biologische producten zijn wel wat duurder, maar echt zo ontzettend veel lekkerder! Ik zweer er dus bij en neem de prijs voor lief. Ik kijk trouwens altijd wat er op dat moment in de aanbieding is, want noten en zaden zijn best prijzig. Als je in wat grotere hoeveelheden bestelt is het sowieso meestal eens tuk voordeliger. Het liefst ook zoveel mogelijk fruit van het seizoen. Dat is het aller, allerlekkerst.
Eventuele restanten van je mengsels kieper je gewoon bij elkaar en bewaar je natuurlijk voor de volgende keer in een goed afsluitbare doos of trommel o.i.d.
Eet smakelijk!