• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Tuinverhalen

Tuinverhalen

Tuindagboek van een natuur tuinierster

  • Home
  • Verhalen uit mijn tuin
  • Moestuin
    • Moestuinkalender
    • Moestuingroepen en vruchtwisseling
    • Combinatieteelt en bemesting
    • Overzicht van moestuingewassen
    • Kruiden
  • Sierplanten
  • Vijver
  • Handig
    • Overzicht van moestuingewassen
    • Snoeien
    • Handige websites
  • Recepten
Je bent hier: Home / Plant / Rode peper

Rode peper

1 februari 2020

Spaanse of rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers. De Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika.

Rode pepers zijn voordat ze rijp zijn groen en ze worden ook in die toestand gegeten. Dit is vergelijkbaar met de paprika, die botanisch gezien overigens ook een peper is, zij het een heel milde. Er zijn inmiddels ook andere kleurvarianten zoals geel, wit en oranje. Omdat groene pepers langer houdbaar zijn, zijn er planten gekweekt waarbij de groene variant al eetbaar is; gele en oranje varianten zijn gekweekt om meer variatie te hebben.

Spaanse peper is samen met gewone korrelpeper de belangrijkste specerij om gerechten ‘heet’ te laten smaken. De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak van Spaanse peper smaak is capsaïcine (bij gewone peper is dat piperine). Beide stoffen hebben gemeen dat ze direct de warmtereceptoren in de mond prikkelen. Hierdoor wordt de smaak vaak als ‘heet’ omschreven.

Voorzaaien en planten

Pepers kweken is heel eenvoudig, mits je zorgt voor genoeg warmte en licht. Chilipepers ontkiemen erg traag, dus begin zo vroeg mogelijk met zaaien van de pepers. Bij voorkeur in een propagator (warmtebakje) met een groeilamp erboven. Je kunt dan al in januari of februari starten met zaaien. Heb je geen groeilampen? Begin dan in maart.

Zaai de peperzaden in zaaigrond in potjes met een diameter van 10 cm. Eventueel kun je ze eerst 24 uur laten weken in water, dan ontkiemen ze sneller. Laat de zaden kiemen bij een temperatuur van minimaal  20°C; de optimale kiemtemperatuur is 25°C . De kieming duurt vrij lang.
Zodra de zaailingen groeien, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Laat je peperplanten vier zijtakken ontwikkelen en nijp ook hier de top uit als ze groter worden.

Verpot de planten wanneer hun wortels de potjes vullen en houd ze zo warm mogelijk. Blijf de planten verpotten naarmate ze groter worden. Plant ze in mei in 5-literpotten in de kas. ’s Zomers, als het warm genoeg is, kun je ze ook buiten zetten. Voor een buitenteelt kunnen de plantjes eind mei-begin juni uitgeplant worden op 50 x 50 cm (voor groei moet de bodemtemperatuur moet minimaal 13°C zijn).Geef dus pas water wanneer de grond droog is en geef de peperplanten om de twee weken vloeibare tomatenvoeding.

Een peper snoei je niet. De stengels van de peper verstevig je gedurende de groei met een bamboestok, een touw aan een bovenlijn voor iedere stengel, of trek een touw rond een rij pepers en twee palen, zodat de stengels tegen het touw rusten.

Oogsten

je kunt je pepers oogsten in de periode juli-oktober. Pluk regelmatig pepers zodra ze rijp zijn, dus wanneer ze helemaal hun uiteindelijke kleur hebben gekregen. De plant zal dan steeds nieuwe pepers blijven produceren.

Tip: Peper Westlandse Lange van de Bolster is elk jaar een succes, doet het goed in de volle grond en levert heel veel pepers op. Pluk ze ook eens net volgroeid, maar wel nog onrijp/groen. Dan zijn ze niet scherp en smaken ze als paprika.

Meer info: Wikipedia

Bijzonderheden van Spaanse peper

Latijn: Capsicum annuum
Familie: Nachtschadefamilie (Solanaceae)
Type: A
Standplaats: Zon
Plantenlaag: Kruidlaag
Soort begroeiing: Specerij
Bodem/bemesting: bovengemiddelde bemesting
Hoogte: 60-100 cm
Plantafstand: (∴ x ⇔) 50 x 50 cm
Vermeerderen door: Zaaien - voorzaaien binnen
zaaien/ planten in: mrt en apr
Moestuin gewastype: Vruchtgewas
Oogsten vanaf: juli, augustus, september, en oktober
Goede buur: afrikaantje, asperge, brandnetel, kool, oost-indische kers en peterselie.
Slechte buur: aardappel en tomaat

Categorie: Plant, Vruchtgewas

Vorig bericht: « Meiraap milanese witte roodkop
Volgend bericht: Boerenkool »

Footer

Pagina’s

  • Handig voor de tuin
    • Snoeien
    • Handige websites
  • Tuinverhalen van Joke
  • Groenten en kruiden uit je eigen moestuin
    • Handige moestuinkalender
    • Moestuingroepen en vruchtwisseling
    • Combinatieteelt en bemesting
    • Kruiden
    • Overzicht van moestuingewassen
  • Plantenparade
  • Verhalen uit mijn tuin
  • In en om de vijver

Planten

  • Afweer (2)
  • Bladgroente (7)
  • Bloemetje van de dag (79)
  • Bodembedekkers (3)
  • Bollen & knollen (7)
  • Bomen (0)
  • Eenjarigen (9)
  • Fruit (8)
  • Fruitbomen (2)
  • Fruitplanten (0)
  • Fruitstruiken (4)
  • Groenbemester (5)
  • Groente (37)
  • Klimplanten (2)
  • Koolgewas (8)

Contact

ArtoFakt webdesign

Joke Scholte

info@artofakt.com

Recente berichten

  • Voorzaaien vervolg 5 maart 2025
  • Keetje het kippenhok 5 maart 2025
  • Twee moestuinbakken, de voorbereidingen 18 februari 2025

Copyright © 2000- Joke Scholte ArtoFakt webdesign; All Rights Reserved

← Meiraap milanese witte roodkop ← Boerenkool