Spaanse of rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers. De Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika.
Rode pepers zijn voordat ze rijp zijn groen en ze worden ook in die toestand gegeten. Dit is vergelijkbaar met de paprika, die botanisch gezien overigens ook een peper is, zij het een heel milde. Er zijn inmiddels ook andere kleurvarianten zoals geel, wit en oranje. Omdat groene pepers langer houdbaar zijn, zijn er planten gekweekt waarbij de groene variant al eetbaar is; gele en oranje varianten zijn gekweekt om meer variatie te hebben.
Spaanse peper is samen met gewone korrelpeper de belangrijkste specerij om gerechten ‘heet’ te laten smaken. De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak van Spaanse peper smaak is capsaïcine (bij gewone peper is dat piperine). Beide stoffen hebben gemeen dat ze direct de warmtereceptoren in de mond prikkelen. Hierdoor wordt de smaak vaak als ‘heet’ omschreven.
Voorzaaien en planten
Voor een kasteelt zaai je voor in maart-april, voor een teelt buiten zaai je voor in april, in een kiembakje zaaien en binnen bij minimaal 20°C opkweken; de optimale kiemtemperatuur is 25°C . De kieming duurt vrij lang. Verspeen de plantjes in potjes en plant in een kasteelt de planten in de periode eind april-mei uit. Voor een buitenteelt kunnen de plantjes eind mei-begin juni uitgepland worden op 50 x 50 cm (voor groei moet de bodemtemperatuur moet minimaal 13°C zijn). Afhankelijk van de teeltomstandigheden kun je oogsten in de periode juli-oktober. Zorg voor een bovengemiddelde bemesting.
Een peper snoei je niet. De stengels van de peper verstevig je gedurende de groei met een bamboestok, een touw aan een bovenlijn voor iedere stengel, of trek een touw rond een rij pepers en twee palen, zodat de stengels tegen het touw rusten.
Oogsten
Vruchten kunnen zowel groen als volledig doorgekleurd rood geplukt worden. Afhankelijk van de teeltomstandigheden kun je oogsten in de periode juli-oktober. Zorg voor een bovengemiddelde bemesting.
Tip: Peper Westlandse Lange van de Bolster is elk jaar een succes, kan goed in de vollegrond groeien en levert heel veel pepers op. Pluk ze ook eens net volgroeid, maar wel nog onrijp/groen. Dan zijn ze niet scherp en smaken ze als paprika.
Meer info: Wikipedia
Bijzonderheden van Spaanse peper
Latijn: | Capsicum annuum | Familie: | Nachtschadefamilie (Solanaceae) |
Type: | A | Standplaats: | Zon |
Plantenlaag: | Kruidlaag | Soort begroeiing: | Specerij |
Bodem/bemesting: | bovengemiddelde bemesting | ||
Hoogte: | 60-100 cm | Plantafstand: (∴ x ⇔) | 50 x 50 cm |
Vermeerderen door: | Zaaien - voorzaaien binnen | ||
zaaien/ planten in: | mrt en apr | ||
Moestuin gewastype: | Vruchtgewas | Oogsten vanaf: | juli, augustus, september, en oktober |
Goede buur: | afrikaantje, asperge, brandnetel, kool, oost-indische kers en peterselie. | ||
Slechte buur: | aardappel en tomaat |