Paprika’s behoren tot dezelfde familie als de tomaat en de aubergine. Paprika’s bestaan in allerlei vormen, formaten, kleuren en smaken. Paprika’s groeien in Nederland in de kassen en zijn bijna jaarrond beschikbaar. Paprika planten houden van voedselrijke, vochtige gronden en staan het liefst op een warme en zonnige plaats. Ze groeien vooral goed in een kas.
Teelt:
Kas: zaaien in maart, verspenen in april, planten in mei, oogsten in juli t/m begin oktober.
Openlucht: zaaien in maart, verspenen in april, planten in eind mei/begin juni, oogsten in eind augustus t/m begin oktober.
Paprika’s komen oorspronkelijk uit de tropische en subtropische streken van Midden-Amerika. Door Columbus werd in 1492 voor het eerst melding gemaakt van paprika als specerij. Het heeft tot de Gouden Eeuw geduurd voordat de paprika in Europa bekend werd. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit onze keuken.
Planten worden per drie stengels omhoog geleid. De eerste bloem van een plant wordt meestal verwijderd, omdat deze een onregelmatige vrucht vorm. Doordat er telkens een paar bloemen tegelijk bloeien ontstaan er meerdere vruchten tegelijk aan de plant. Hommels zorgen voor de bestuiving.
De paprika’s zoals wij ze kennen, worden vanwege hun vorm blokpaprika’s genoemd. Er zijn rode, groene en gele en ook steeds vaker oranje variëteiten. Alle paprika’s zijn eerst groen voordat ze hun eigenlijke kleur krijgen.
Sommige mensen krijgen maagklachten van paprika’s. In dat geval is het aan te raden de schil te verwijderen met een dunschiller. je kuntk de paprika ook verhitten boven een gasvlam en vervolgens de zwartgeblakerde schil afspoelen. Of een half uurtje in de oven leggen op 225°C en dan een minuut of 5 in een gesloten plastic zak doen; dan laat de schil ook gemakkelijk los.
Voor de kleine moestuin
De Bolster heeft een aantal mooie variëteiten voor de bescheiden moestuin.
Snackpaprika ‘Arwen‘ is een robuust ras met korte planten en mooie rode vruchten. De vruchten zijn 7-8 cm lang en wegen tussen de 30-40 gram. De vruchtzetting verloopt regelmatig en door de hoge opbrengst kan er regelmatig geplukt worden. De paprika’s zijn zeer geschikt om rauw te eten doordat ze slechts een laag aantal zaden bevatten. De smaak is erg goed.
Teelt
Kasteelt: Voorzaaien onder glas in maart-april. Uitplanten: half april-mei. Niet direct in de vollegrond zaaien.
Buiten (vollegrond): Voorzaaien onder glas in april en in mei-juni uitplanten (na ijsheiligen). Niet direct in de vollegrond zaaien.
Oogsten: Wanneer de vruchten volledig gekleurd zijn kan er geoogst worden. De oogst voor een kasteelt vindt plaats van juli-oktober. Voor een buitenteelt kan je oogsten in de maanden september-oktober.
Blokpaprika ‘Jubilandska’ is een zoete paprika met langwerpige vruchten. De vruchten zijn in een jong stadium groen en gaan bij rijping over in rood. Jubilanska is een laagblijvende soort waarbij snoeien niet nodig is.
Teelt
In kas telen (dus niet ‘onder glas of onder verhoogd plat glas’). In maart-april in een kiembakje zaaien en binnen bij minimaal 20°C opkweken; de optimale kiemtemperatuur is 25°C . De kieming duurt vrij lang. Verspeen de plantjes in potjes en plant de plantjes eind april-mei uit op 50 x 50 cm (voor groei moet de bodemtemperatuur moet minimaal 13°C zijn). Afhankelijk van de teeltomstandigheden kun je oogsten in de periode juli – oktober. Zorg voor een bovengemiddelde bemesting.
Bijzonderheden van Paprika
Latijn: | Capsicum annuum | Familie: | Nachtschadefamilie (Solanaceae) |
Type: | A | Standplaats: | Zon |
Plantenlaag: | Kruidlaag | Soort begroeiing: | Eetbare groente |
Bodem/bemesting: | voedselrijke, vochtige gronden | ||
Hoogte: | 80-100 cm | Plantafstand: (∴ x ⇔) | 50 x 50 cm |
Bijzonderheden: | Beschutte, warme, zonnige plaats | ||
Vermeerderen door: | Zaaien en Zaaien - voorzaaien binnen | ||
zaaien/ planten in: | mrt en apr | ||
Moestuin gewastype: | Vruchtgewas | Oogsten vanaf: | juli, augustus, en september |
Goede buur: | geranium, basilicum, kool, tomaat, wortel, ui | ||
Slechte buur: | boon, erwt, venkel, biet |