Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum).
De groente is bijna het hele jaar te kooop. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een kortere kooktijd. Andijvie van Nederlandse bodem is vooral te krijgen van half juni tot half november.
Uitzaai in het voorjaar kan vroegtijdige schieters opleveren. De meeste andijvie wordt in de vollegrond gezaaid in de periode half juni tot half juli. Als andijvie na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid schiet deze in hetzelfde jaar niet meer door. Zo kun je tot diep in de herfst genieten van dit gewas. Vanaf maart kan dit ras onder glas gezaaid woden.
De plantafstand moet ongeveer 30×35 cm zijn; dichter op elkaar planten levert geen hogere opbrengst op en het risico van ziektes is groter.
Andijvie staat het liefst in volle zon op vochtige grond en kan op verschillende grondsoorten worden geteeld. Het gewas heeft veel vocht nodig om goed te kunnen doorgroeien.
Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden, apart of als stamppot. Het gele hart kan gebruikt worden in een salade. Na het koken dient het in een vergiet uit te lekken. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A en vitamine C en aan mineralen. Andijvie is ook geschikt als babyleaf, als je zaait in mei-augustus!
Vooral in het voorjaar en de zomer moet je er op tijd bij zijn om te oogsten, zo niet dan kan de plant snel een bloemstengel vormen. Krulandijvie oogst je beter op tijd, want in één dag tijd kan er plots rand opduiken die de krop minder aantrekkelijk maakt.
Als gevolg van droogte kan een groeistilstand optreden met bloemstengelvorming tot gevolg. Ook zal krulandijvie snel rand vertonen bij droogte, vooral in een iets ouder stadium.
Bijzonderheden van Krulandijvie
Latijn: | Cichorium endiva | Familie: | Composietenfamilie (Asteraceae) |
Type: | A | Standplaats: | Zon |
Plantenlaag: | Kruidlaag | Soort begroeiing: | Eetbare groente |
Bodem/bemesting: | verschillende grondsoorten, vochthoudend en voedzaam | ||
Bloeikleur: | Blauw | Bladkleur: | Groen |
Hoogte: | 20 cm | Plantafstand: (∴ x ⇔) | 30 x 35 cm |
Bloeiperiode: | jun | Wintergroen: | nee |
Bijzonderheden: | Eenjarig zaaigoed, rauw en bewerkt eetbaar | ||
Vermeerderen door: | Zaaien - voorzaaien binnen en Zaaien - voorzaaien buiten | Snoeien in: | n.v.t. |
zaaien/ planten in: | mrt, apr, jun, en jul | kiemduur: | 20 dgn |
Moestuin gewastype: | Bladgewas | Oogsten vanaf: | juni, juli, augustus, september, oktober, en november |
Goede buur: | aardappel, aardbei, asperge, boon, erwt, knolvenkel, komkommer, kool, prei, radijs, schorseneer, selderij, sla, spinazie, ui. |