Een handig recept voor als je binnen een uur lekkere verse broodjes op tafel wilt zetten. Echt simpel en ze smaken verrukkelijk met een lekker knapperig korstje en zacht kruim van binnen.
Stuks: 6-12
INGREDIËNTEN
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 8 gram instant gist
- 250 ml water
- 1 theelepel suiker
Uitleg
- Zeef de bloem.
- Doe de gist, suiker en water in een kuiltje in het midden en bedek met bloem. Verdeel het zout in een geultje langs de rand van de kom en dek af met bloem. Gist en zout kunnen elkaar in het begin beter niet raken, want dan werkt de gist niet goed.
- Roer door elkaar en kneed met de mixer op een lage stand in 10-15 minuten (echt doen hoor!) tot een soepel deeg dat loslaat van de wand.
- Vorm nu 6 of 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 12 -16 balletjes voor kleine broodjes.
- Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Prik na het rijzen met een vork gaatjes in de broodjes.
- Bak je broodjes in 15 minuutjes op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
- Haal ze uit de oven en bestrijk ze meteen met water of gesmolten boter voor een mooie glans.
Met dank aan
Geïnspireerd op dit recept
En als je wilt werken met verschillende broodsoorten, kijk dan eens naar de broodrecepten van Rutger.
Zie ook mijn breekbroodrecept voor dummies