Bloemetje van de dag: De vrolijke Witte Silene of Avond-Koekoeksbloem met zijn dikke buikje en zoet geurende witte bloempjes is hier ook een paar jaar geleden neergestreken. Hij heeft zijn plekje aardig gevonden. Hij is waarschijnlijk over komen waaien uit de bermen langs de dijk, want daar kom ik hem ook geregeld tegen.
De nectar bevindt zich aan de basis van de kelk, zodat insecten zich ver in de buis moeten wringen om het lekkers te bereiken. Dit zou bestuiving verzekeren, ware het niet dat hommels geleerd hebben deze lastige weg te omzeilen door aan de basis een gat te bijten.
De bladen en bloemen schijnen eetbaar te zijn. De bladeren moeten dan wel voor de bloei geplukt worden. De bloeiperiode is van mei tot oktober. De bloemen verspreiden ’s avonds een zwakke geur. Ze gaan strikt genomen al eerder open dan in de avond: in de loop van de middag. De vrucht is een met tanden openspringende doosvrucht.
Ik zou ze gewoon lekker laten staan en ’s avonds, wanneer hij op zijn mooist is, even aan snuffelen. Dan snap je meteen waarom nachtvlinderthes er zo dol op zijn 😉
kruiden
Paprika
Paprika’s behoren tot dezelfde familie als de tomaat en de aubergine. Paprika’s bestaan in allerlei vormen, formaten, kleuren en smaken. Paprika’s groeien in Nederland in de kassen en zijn bijna jaarrond beschikbaar. Paprika planten houden van voedselrijke, vochtige gronden en staan het liefst op een warme en zonnige plaats. Ze groeien vooral goed in een […]
Rode peper
Spaanse of rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers. De Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Rode pepers zijn voordat ze rijp zijn groen en ze worden ook in die toestand gegeten. Dit is vergelijkbaar met de paprika, die botanisch gezien overigens ook een peper is, zij het een heel milde. Er […]
Dragon
Eén van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken is dragon. Dit kruid heeft langwerpige blaadjes. Het kruid smaakt licht naar anijs. Wees wat terughoudend met het gebruik, want de smaak wordt snel sterker. Hetzelfde geldt voor gedroogde dragon. Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië. Er zijn diverse vermeldingen van dragon in kruidenboeken uit de 17e […]
Hyssop
Hyssop is een lipbloemige heester van 30 tot 50 cm hoog met lancetvormige bladeren. De geurige, blauwpaarse bloemen bloeien in juli, augustus en september. Ze groeien in kleine kransen die aan één kant van de stengel staan. Ze worden graag bezocht door bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Slakken en het koolwitje hebben een hekel […]
Salie
Salie is een aromatisch, bijzonder kruid en een prachtige aanwinst voor elke tuin. Het is een meerjarige grijsgroene halfheester die flink uit kan uitdijen en wel 75cm hoog kan worden. Ik heb geen idee waarom, maar salie groeit als een dolle in mijn tuin. Net als tijm en oregano, overigens. Maar ze bloeit hier niet […]
Tijm
Tijm vind ik het fijnste kruid dat er bestaat. De heerlijke smaak ervan combineert geweldig met zowel hartige als zoete gerechten, het bloeit met wolken mooie bloemetjes waar insecten gek op zijn en je hebt er het hele jaar plezier van, want je kan maar blijven plukken. Zeg nou zelf: wat wil een mens nog […]
Bieslook
Wil ik net dit leuke bieslookje fotograferen, landt er zomaar een hommeltje op terwijl ik net afdruk! Een echte actiefoto dus 😃😍
Oregano
Pfff, lastig hoor… Wat is het nou? Oregano, wilde marjolein, Majoraan? De namen worden vaak door elkaar gebruikt en dat schept de nodige verwarring. Als plant is het in ieder geval een feest in je tuin. Het wandelt vrolijk door je tuin, trekt bijen en vlinders aan en bloeit eindeloos lang met lieve witroze bloempjes. En het ruikt ook nog eens heerlijk. Ik ben er dol op; hoe het ook heet…
Kamille
kamille gebruik je als thee, of als mondspoeling. Het wordt ook toegevoegd aan mondspray, lippenbalsem, keeltabletten, crème, zalf en zeep.