Rucola heeft vele namen: zwaardherik, mosterdkruid, raketsla, notensla, roquette. Ik houd het gewoon op rucola. Het is een eenjarige plant die van nature op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika voorkomt. Dit snelgroeiende, smakelijke gewas werd in het Middellandse Zeegebied al sinds de Middeleeuwen geteeld. In Nederland kennen we het vanaf de jaren 80. In […]
groentes
Bieslook
Wil ik net dit leuke bieslookje fotograferen, landt er zomaar een hommeltje op terwijl ik net afdruk! Een echte actiefoto dus 😃😍
Heemst
Heemst is een oud kruid waar geneeskrachtige eigenschappen aan worden toegeschreven. Van de bloemen kun je lekkere thee te zetten. De wortels en bladeren zijn rauw of gekookt eetbar en van de bast werd vroeger touw en papier gemaakt. Heemst heeft een verzachtende werking op de luchtwegen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in gorgeldrank voor keel- en mondinfecties en in hoestsiroop. De plant heeft ook een hoog gomgehalte en dat helpt om maagontstekingen te verlichten.
Courgette
Niet alleen fraai om te zien, maar ook smakelijk om te eten is deze zonnige Courgettebloem. Gevuld met een kaasmengseltje of traditioneel op zijn Italiaans als Fiori Di Zucca Fritti: omhuld in een dun beslagje en dan knapperig gebakken, of op z’n Japans: gefrituurd in een tempura-deegje.
Teunisbloem
De sterke teunisbloem is een aanrader voor elke tuin. Het is een wilde plant die je vaak op verstoorde plaatsen tegenkomt. Die van mij heb ik gezaaid uit zaadjes die ik tijdens een wandeling in de buurt onderweg geplukt heb. En warempel, het is nu ook eindelijk een graag geziene, vaste gast in mijn eigen wildernisje. Groot en sterk en een geweldige bijen- en vlindervriend, dus een topper in de tuin!
Ui
Ik had hem bijna weggetrokken, deze oude ui, maar hij stond er nog zo mooi bij dat ik dat toch niet over mijn hart kon verkrijgen… En kijk nu eens wat voor een fraaie finale hij in petto heeft! Is toch zeker een prachtige bloem!
Komkommer
Komkommer ‘Marketmore’ is een stekelig ras dat geschikt is voor de Nederlandse buitenteelt. De dikke, smakelijke vruchten worden ruim 20 cm lang en 5 cm dik. De vruchten groeien aan de zijscheuten. Deze zijscheuten mag je daarom nooit in hun geheel wegsnoeien. De komkommer wordt meestal rauw als salade gegeten, en wordt daarom ook wel […]
Aardappel
De aardappel behoort net als de tomaat, paprika en tabak, tot de nachtschadefamilie. De aardappelplant is een tweejarig gewas, maar hij wordt als eenjarige verbouwd. De lichtbehaarde bladeren, die lijken op tomatenbladeren, zijn vorstgevoelig. Aardappelen vormen ondergrondse stengels. Aan het eind van zo’n ondergrondse stengel (een stolon) wordt de knol, de aardappel, gevormd. Daarin worden […]
Raapsteel (bladmoes)
Raapstelen -ook wel bladmoes, snijmoes of snijkool genoemd- zijn eigenlijk het jonge groen van verschillende koolsoorten zoals meirapen, koolrapen, Chinese kool. Doordat je ze dicht op elkaar zaait, ontwikkelen ze geen knollen maar alleen blad. Het is een snelgroeiende voorjaarsgroente. Raapstelen houden van vochtige grond en groeien zowel in de halfschaduw als in de volle […]