De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok is een plantensoort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt. Aardpeer is verwant aan de zonnebloem en kan in een goede zomer prachtig bloeien met leuke gele bloemen hoog op de lange, sterke stelen. De wortel is net als de aardappel een goed eetbaar knolgewas en […]
groente
Krulandijvie
Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum). De groente is bijna het hele jaar te kooop. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een […]
Artisjok
Artisjok is een prachtige plant met grijze bladeren en blauwpaarse bloemen. De bloemknoppen zojn eetbaar en hij kan tot anderhalve meter hoog worden. De artisjok is niet helemaal winterhard. Zorg voor een groot plantgat met een luchtig mengsel van potgrond met wat compost en een handje grof zand. Ook kun je bij kans op vorst […]
Biet
De rode biet of kroot is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Er zijn verschillende soorten. De meeste zijn rondvormig maar er zijn ook langwerpige en met geel, wit of meerkleurig vruchtvlees. De gele exemplaren en de Chioggia-bieten zijn frisser van smaak en worden vaak in salades gebruikt. Rode bieten groeien het […]
Bindsla
Bindsla of Romeinse sla is een bladgroente. Bindsla vormt tot 40 centimeter lange, langwerpige kroppen. Deze slasoort is bijzonder voedzaam. De plant houdt van voedselrijke, vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. De populariteit neemt de laatste jaren toe als alternatief voor ijsbergsla. Mini bindsla (little gem) wordt steeds […]
Paprika
Paprika’s behoren tot dezelfde familie als de tomaat en de aubergine. Paprika’s bestaan in allerlei vormen, formaten, kleuren en smaken. Paprika’s groeien in Nederland in de kassen en zijn bijna jaarrond beschikbaar. Paprika planten houden van voedselrijke, vochtige gronden en staan het liefst op een warme en zonnige plaats. Ze groeien vooral goed in een […]
Boerenkool
Boerenkool is van alle koolsoorten de makkelijkste om zelf te telen. De wilde voorganger van de boerenkool komt nog steeds voor langs de kust van West-Europa. Boerenkool houdt van voedselrijke, vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Boerenkool kan ’s winters op het veld blijven staan en wordt zoeter […]
Kapucijner rozijnerwt
De kapucijner, of raasdonder is een typisch Hollandse erwt met paarse peulen en een aromatische, speciale smaak. Kapucijners zijn te vergelijken met doperwten: alleen de zaden zijn eetbaar. Je kunt de zaden vers eten, maar invriezen kan ook (wel licht blancheren). Of je laat het gewas afrijpen en gebruikt de gedroogde zaden. Verse kapucijners zijn […]
Doperwt
Doperwten zijn peulvruchten en behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. De erwtjes zijn eetbaar en groeien met zo’n 10 stuks tegelijk in een peul. De wilde doperwt komt oorspronkelijk vermoedelijk uit Azië. Vanaf de 15e eeuw kreeg de erwt bekendheid in Frankrijk. Vlinderbloemigen, zoals de doperwt, gaan een symbiotische relatie aan met de stikstoffixerende […]
Tomaat
Tomaten vind ik heerlijke planten om zelf te kweken! Ze ontkiemen snel, groeien als een dolle en als je er een beetje redelijk voor zorgt, belonen ze je de hele zomer en herfst met bergen heerlijke tomaatjes. De van oorsprong tropische tomatenplant komt uit Zuid-Amerika. In de zestiende eeuw werd de tomaat meegenomen door ontdekkingsreizigers. […]