Wat is nou een tuin zonder Afrikaantjes? Precies! Die vrolijke, langbloeiende bloemetjes mogen gewoonweg niet ontbreken. Ze komen in allerlei verschillende soorten en kleuren voor, dus keuze genoeg. In mijn natuurlijke tuin komen alleen nog biologische variëteiten voor van bijvoorbeeld de Bolster, zoals het wilde afrikaantje, het kleinbloemige afrikaantje en het Sterafrikaantje.
bijenplant
Stokroos
Deze prachtige stokroos met haar papierdunne, handgrote, fragiele bloemen zal wel op een uitzonderlijk goed stukje tuin staan, zul je misschien denken. Maar niets is minder waar! De enige plek waar ze het echt goed doet, is in het allerarmetierigste stukje gemeentegrond onder zo’n meidoornachtige parkeerplaatsboom. Niet te snappen gewoon. Maar ze is evengoed een […]
Rucola
Rucola heeft vele namen: zwaardherik, mosterdkruid, raketsla, notensla, roquette. Ik houd het gewoon op rucola. Het is een eenjarige plant die van nature op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika voorkomt. Dit snelgroeiende, smakelijke gewas werd in het Middellandse Zeegebied al sinds de Middeleeuwen geteeld. In Nederland kennen we het vanaf de jaren 80. In […]
Zonnebloem
Wat anders aan de start van zo’n zomerse periode dan een mooie Helianthus, oftwel een zonnebloem. Ze is nog niet helemaal op haar top en ik betwijfel of het wel echt de ‘reuzenzonnebloem’ is zoals op het zakje met zaadjes stond aangegeven. Ze is nu ongeveer een meter hoog en voor een reuzezonnebloem vind ik het hartje een beetje klein. Afijn, het is hoe dan ook een schitterende, zomerse bloem, dus ze verdient haar plekje hier in mijn eregalerij dubbel en dwars 🥰!
Longkruid
Gevlekt longkruid. Hoe toepasselijk in deze Coronatijd… Een prachtig bodembedekkertje voor in de schaduw. En het schijnt zelfs geneeskrachtige eigenschappen te hebben. Een kopje longkruidthee helpt zweet uit te drijven en is goed voor, jawel, de longen. Ik vind het vooral een mooi bloemetje.
Courgette
Niet alleen fraai om te zien, maar ook smakelijk om te eten is deze zonnige Courgettebloem. Gevuld met een kaasmengseltje of traditioneel op zijn Italiaans als Fiori Di Zucca Fritti: omhuld in een dun beslagje en dan knapperig gebakken, of op z’n Japans: gefrituurd in een tempura-deegje.