Bijzonderheden van
Moestuin
Gele mosterd
Fraaie lange slungels met trossen kleine gele bloemetejes en grote zaden vol lekker scherpe mosterdzaadjes.
Tijm
Tijm vind ik het fijnste kruid dat er bestaat. De heerlijke smaak ervan combineert geweldig met zowel hartige als zoete gerechten, het bloeit met wolken mooie bloemetjes waar insecten gek op zijn en je hebt er het hele jaar plezier van, want je kan maar blijven plukken. Zeg nou zelf: wat wil een mens nog […]
Daglelie
In de serie eendagsbloemen hebben we hier de voortreffelijke Daglelie. Ze dankt haar naam aan het feit dat elke bloem slechts één dag bloeit. In de ochtend gaat de bloem open en de volgende dag is zij verwelkt. Gelukkig geeft de plant veel bloemen zodat je van juni tot en met augustus plezier hebt van de daglelie.
Wist je dat de bloemen van de daglelie heel goed eetbaar zijn? Aan sommige foto’s te zien, hebben de kleine beestjes dat allang ontdekt 🙃. De bloemen zijn fris en knapperig en kunnen licht zoet tot ietwat pittig smaken. Het doet een beetje denken aan frisse ijsbergsla met een wat zoetige of juist pittige smaak. Je kunt ze ook vullen met een mousse, puree of een zachte kaas. De bloemen vormen verder een prachtige versiering in salades.
De uitgebloeide bloemen kun je drogen en tot poeder vermalen. In Japan gebruiken ze dat om sauzen en soepen te binden.
De jonge scheuten kun je gekookt eten en de knollen rauw. Die schijnen nootachtig te smaken. Bewaar daar wel wat van voor vermeerdering van de plant, anders is het dag lelie in plaats van daglelie…
De plant is overigens niet verwant aan de gewone lelie. Dus ik zou lelies van de bloemist gewoon in een vaas zetten en er niet in bijten, als ik jou was.
Boerenkool
Boerenkool is van alle koolsoorten de makkelijkste om zelf te telen. De wilde voorganger van de boerenkool komt nog steeds voor langs de kust van West-Europa. Boerenkool houdt van voedselrijke, vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Boerenkool kan ’s winters op het veld blijven staan en wordt zoeter […]
Snijbiet, five colours
Bijzonderheden van
Daslook
Wa’s dat? Da’s look’ oftewel daslook. Een mooi pollenvormend plantje voor de schaduw. Vanuit de lancetvormige bladeren verschijnt in april een stengel van zo’n 25 cm met een sierlijk wit bloempje. Is eetbaar, ruikt en smaakt naar knoflook, en heeft zuiverende en geneeskrachtige eigenschappen. Meer info: https://www.ecolonie.eu/nl/projecten/plant-van-de-maand/daslook-allium-ursinum Bijzonderheden van Daslook Latijn: Allium ursinum Familie: Narcisfamilie […]
Bieslook
Wil ik net dit leuke bieslookje fotograferen, landt er zomaar een hommeltje op terwijl ik net afdruk! Een echte actiefoto dus 😃😍
Olijf
Het onbeduidende speldenknopje op de foto boven, is misschien wel het bijzonderste bloemetje van mijn tuin. Het is namelijk olijvenbloesem. Ja serieus, mijn olijfboom staat voor de allereerste keer in bloei! Jaren geleden heb ik hem gekregen van mijn toenmalige lieve Manpower-collega’s. Hij heeft in allerlei verschillende potten en bakken gestaan, op zo’n beetje elk […]
Kapucijner rozijnerwt
De kapucijner, of raasdonder is een typisch Hollandse erwt met paarse peulen en een aromatische, speciale smaak. Kapucijners zijn te vergelijken met doperwten: alleen de zaden zijn eetbaar. Je kunt de zaden vers eten, maar invriezen kan ook (wel licht blancheren). Of je laat het gewas afrijpen en gebruikt de gedroogde zaden. Verse kapucijners zijn […]