Goedemorgen, ook namens de fraaie Berage of komkommerkruid. Deze 1-jarige schoonheid is een feest voor bijen, vlinders en hommels, heerlijk en kleurig in salades en andere gerechten en een dankbare langdurige bloeier in de tuin. Zaait zichzelf uit, dus dat is ook makkelijk geregeld 😜👌 Bijzonderheden van Komkommerkruid (borage) Type: A Standplaats: Zon Plantenlaag: Kruidlaag […]
Kruiden
Kamille
kamille gebruik je als thee, of als mondspoeling. Het wordt ook toegevoegd aan mondspray, lippenbalsem, keeltabletten, crème, zalf en zeep.
Peterselie
Peterselie. Ik ben er echt dol op. Een heerlijk kruid in bijna alle gerechten. Of je het nu op de worteltjes doet, in een fijne klassieke gremolata, of in een lekkere kruidenboter. Het moet wel vers zijn natuurlijk; anders is er niks aan. Ik heb altijd minstens 2 of 3 struiken staan. In potten in […]
Bieslook
Wil ik net dit leuke bieslookje fotograferen, landt er zomaar een hommeltje op terwijl ik net afdruk! Een echte actiefoto dus 😃😍
Heemst
Heemst is een oud kruid waar geneeskrachtige eigenschappen aan worden toegeschreven. Van de bloemen kun je lekkere thee te zetten. De wortels en bladeren zijn rauw of gekookt eetbar en van de bast werd vroeger touw en papier gemaakt. Heemst heeft een verzachtende werking op de luchtwegen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in gorgeldrank voor keel- en mondinfecties en in hoestsiroop. De plant heeft ook een hoog gomgehalte en dat helpt om maagontstekingen te verlichten.
Basilicum
Een heerlijk kruid dat al eeuwen lang gebruikt wordt in Afrika en Zuidoost-Azië en van daaruit overgewaaid naar Italië waar het een onmisbaar onderdeel is geworden in soepen,sauzen en bekende Italiaanse gerechten. Bijzonderheden van Basilicum Familie: lipbloemenfamilie Type: GA Standplaats: Zon Plantenlaag: Kruidlaag Soort begroeiing: kruiden Bijzonderheden: sterke geur, Italiaanse keuken, tomatengerechten
Dragon
Eén van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken is dragon. Dit kruid heeft langwerpige blaadjes. Het kruid smaakt licht naar anijs. Wees wat terughoudend met het gebruik, want de smaak wordt snel sterker. Hetzelfde geldt voor gedroogde dragon. Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië. Er zijn diverse vermeldingen van dragon in kruidenboeken uit de 17e […]
Hyssop
Hyssop is een lipbloemige heester van 30 tot 50 cm hoog met lancetvormige bladeren. De geurige, blauwpaarse bloemen bloeien in juli, augustus en september. Ze groeien in kleine kransen die aan één kant van de stengel staan. Ze worden graag bezocht door bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Slakken en het koolwitje hebben een hekel […]
Salie
Salie is een aromatisch, bijzonder kruid en een prachtige aanwinst voor elke tuin. Het is een meerjarige grijsgroene halfheester die flink uit kan uitdijen en wel 75cm hoog kan worden. Ik heb geen idee waarom, maar salie groeit als een dolle in mijn tuin. Net als tijm en oregano, overigens. Maar ze bloeit hier niet […]
Tijm
Tijm vind ik het fijnste kruid dat er bestaat. De heerlijke smaak ervan combineert geweldig met zowel hartige als zoete gerechten, het bloeit met wolken mooie bloemetjes waar insecten gek op zijn en je hebt er het hele jaar plezier van, want je kan maar blijven plukken. Zeg nou zelf: wat wil een mens nog […]