Rucola heeft vele namen: zwaardherik, mosterdkruid, raketsla, notensla, roquette. Ik houd het gewoon op rucola.
Het is een eenjarige plant die van nature op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika voorkomt. Dit snelgroeiende, smakelijke gewas werd in het Middellandse Zeegebied al sinds de Middeleeuwen geteeld. In Nederland kennen we het vanaf de jaren 80.
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is rucola geen slasoort is, maar een koolsoort, houd daar dus rekening mee bij de wisselteelt. Rucola houdt niet van hitte, maar ook niet van strenge vorst. Je kunt hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een fijn gewas voor de moestuin want het heeft een lekkere smaak, heeft nauwelijks ziekten of plagen en je hebt er bijna het hele jaar profijt van! Rucola kan al vroeg in het voorjaar tot vrij laat in de herfst gezaaid worden. In de winter kan in een kas of onder platglas gezaaid worden. In de zomer kunnen de plantjes na 2 tot 3 weken geoogst worden, in het voor- en najaar kan dit oplopen tot 5 weken. Rucola schiet in de zomer wel snel door, dus je moet dan op tijd oogsten.
Rucola kun je het best kweken op wat vochtige grond op een plaats met zon of halfschaduw. Voorkom dat de grond uitdroogt, want als de plant te veel zon of te weinig water krijgt, wordt de smaak bitter. Geef compost voordat je met zaaien begint en zaai niet te dicht op elkaar. Zorg er ook voor dat je rucola niet naast slasoorten, aardbeien, spinazie, uien en zonnebloemen kweekt, dit is om kruisbestuiving te voorkomen.
Rucola ‘Esmée’ is een ras van De Bolster met mooi fijn en ingesneden blad. De smaak is pittig nootachtig, maar niet bitter. De jonge bladen vlak boven de grond afsnijden of met wortel en al optrekken. Bij een late uitzaai onder glas (oktober) kun je bijna de hele winter winter rucoal oogsten. Eenmaal per 3 tot 4 weken in kleine porties uitzaaien geeft een goede oogstopbrengst. Ook geschikt als babyleaf (zaaiperiode: april-september)!
Wanneer de plantjes 5 tot 10 cm hoog zijn kun je de blaadjes met een schaar terug knippen tot aan de bodem. Je rucola of notensla zal tot 3 maal terug groeien. Start daarna opnieuw.
De gekweekte vorm van grote zandkool wordt wel onder de naam “wilde rucola” verhandeld. Grote zandkool lijkt in smaak erg op zwaardherik (“echte rucola”). Het verschil is aan de bloemen goed te zien: zwaardherik bloeit wit, vaak met donkere adertjes, terwijl grote zandkool (“wilde rucola”) geel bloeit. De gekweekte vorm heeft gaafrandige bladeren, terwijl ze bij de wilde vorm ingesneden zijn.
Rucola is heerlijk als sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook gestoofd of bij een pastagerechte smaakt het erg goed. De smaak is walnootachtig en een beetje bitter. Rucola heeft veel vitamine C, maar ook een hoog nitraatgehalte en kun je daarom beter niet in grote hoeveelheden eten.
Sla, rucola coltivata esmee
Sla, rucola, wilde
Bijzonderheden van Rucola
Latijn: | Eruca sativa | Familie: | Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae) |
Type: | A | Standplaats: | Zon en Halfschaduw |
Plantenlaag: | Kruidlaag | Soort begroeiing: | Eetbare groente |
Bloeikleur: | Wit | Bladkleur: | Groen |
Hoogte: | 10-60 cm | Plantafstand: (∴ x ⇔) | 10 x 15 cm |
Bloeiperiode: | jun | ||
Bijzonderheden: | Rijk aan vitamine C. | ||
Vermeerderen door: | Zaaien - voorzaaien buiten en Zaaien - ter plaatse | ||
zaaien/ planten in: | feb, mrt, apr, mei, jun, jul, aug, sep, en okt | kiemduur: | 14 dgn |
Moestuin gewastype: | Koolgewas | Oogsten vanaf: | maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, en december |
Goede buur: | afrikaantje, komkommer, wittekool, bloemkool, tuinkruiden | ||
Slechte buur: | Sla, aarbeien, spinazie, uien en zonnebloemen. |