Hier een heerlijk en simpel recept voor het allerlekkerste breekbrood dat Hans en ik kennen. Simpel om te maken, maar je moet er wel even de tijd voor nemen omdat het 2x moet rijzen.
PORTIES: 3 a 4 personen (1 breekbrood)
INGREDIËNTEN
500 gram tarwebloem
Zakje droge gist
10 gram fijne kristalsuiker
10 gram zout
30 gram zachte ongezouten roomboter
325 gram melk (lauwwarm)
Zaden en pitten (bijvoorbeeld zonnepitten sesamzaad, maanzaad, pompoenpitten)
Uitleg
Zeef de bloem. Doe de gist en suiker in een kuiltje in het midden en bedek met bloem. Verdeel het zout in een geultje langs de rand van de kom en dek af met bloem. Gist en zout kunnen elkaar in het begin beter niet raken, want dan werkt de gist niet goed. Verdeel de boter er in stukjes bovenop en giet de lauwwarme melk er voorzichtig bij.
Kneed met de mixer op een lage stand in 10-15 minuten (echt doen hoor!) tot een soepel deeg dat loslaat van de wand.
Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Zorg ervoor dat aan alle kanten wat olie zit. Dek de kom af met een licht vochtige theedoek en laat ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 12 gelijke stukken. Draai mooie stevige balletjes van de stukken deeg.
Bestrijk nu de bovenkant van de bolletje licht met water en druk ze in een schaaltje met zaden en/of pitten. Het leukst is om de toppings af te wisselen, zodat je bolletjes met verschillende bovenkanten en smaken krijgt. Leg ze dan op de bakplaat in een leuke vorm. Leg ze losjes tegen elkaar aan, door het rijzen zal het straks één geheel worden. Dek de plaat af en laat 45-60 minuten rijzen tot het deeg bijna in volume verdubbeld is. Druk met je vinger op het deeg. Als het goed gerezenis, veert het langzaam terug.
Bak het breekbrood in ongeveer 15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
BEWAREN
Direct opeten is natuurlijk heerlijk, maar je kunt het ook prima een dag van tevoren maken en dan vlak voor gebruik even opwarmen in de oven. Of maak het nog eerder en vries het in. Dan haal je ze de avond ervoor uit de vriezer en warm je het ’s ochtends op in de oven.
Met dank aan
Geïnspireerd op het kerstboom breekbrood van Laura’s Bakery
En als je wilt werken met verschillende broodsoorten, kijk dan eens naar het breekbrood recept van Rutger bakt.