Een kruidentuin mag gewoonweg niet ontbreken in mijn tuin, want ik kook graag en vaak met verse kruiden. Vooral peterselie, bieslook, tijm, basilicum en koriander gebruik ik veel, maar ook munt, salie, dragon, rozemarijn, dille en andere smaakverfijners mag ik graag toevoegen aan mijn kooksels en baksels.
De plek voor mijn mijn kruidentuin is nog niet helemaal zeker. In mijn oude tuin had ik gewoon een ongeordende verzameling potten en bakken bij de voordeur staan, en dat werkte best aardig.
Je hebt er in ieder geval een zonnige, beschutte plek voor nodig, het liefst vlakbij de keuken. Waarschijnlijk komen mijn kruiden daarom in verhoogde bakken bij het terras achter het huis. Dan kan ik er makkelijk bij om te oogsten wat ik nodig heb en kunnen we volop genieten van de heerlijke geuren en kleuren die zo’n tuintje geeft. We hebben nog een stel hoge stoepbanden liggen waar ik wat mee mag doen. Afijn die bakken komen er wel en anders maak ik wel een extra kruidenbedje in de buurt van de tuinkas die binnen een paar weken toch echt een feit gaat worden.
Ter voorbereiding ben ik alvast begonnen met het voorzaaien van de nodige kruiden. Dat was nog niet eenvoudig. Weliswaar heb ik genoeg potjes (ik bewaar zo’n beetje alles wat er aan potjes, bakjes en schaaltjes dit huis binnenkomt), maar de zaai- en stekgrond was helaas op. Gelukkig had ik nog een blok coco peat potting soil liggen. Ooit had ik dit massieve klompje samengeperste kokosvezels voor iets meer dan een euro bij de Action gekocht, maar tot dit moment had ik geen idee wat ik er nu eigenlijk mee moest.
Een zoektocht op internet leerde mij dat het de volgende voordelen op zou moeten leveren:
- Het is beter voor het milieu omdat het geen turf bevat, biologisch is en bovendien herbruikbaar.
- Lekker luchtige, rulle grond, waardoor plantenwortels meer vrijheid hebben om te groeien.
- Kokospotgrond is droog, waardoor je handen niet vies worden tijdens het verpotten. het maakt minder troep.
- Goede drainage. De kokosvezels houden beter vocht vast, waardoor je minder vaak water hoeft te geven.
Nadelen heeft het natuurlijk ook:
- Kokos komt van ver en dat is dan weer niet zo duurzaam…
- Omdat er weinig voedingstoffen inzitten, voegen producenten dat er vaak aan toe. Voor zaaien is dat juist niet nodig. Goed op de verpakking kijken dus.
Bij gebrek aan een alternatief heb ik dus toch maar de stoute schoenen aangetrokken, de verpakking geopend en volgens de beschrijving 3,5 liter lauwwarm water erbij gedaan. En tot mijn niet geringe verbazing veranderde het massief bruine klompje in maar liefst 10 liter prachtige, rulle zaaigrond! Misschien had ik het moeten mengen met (zilver)zand, maar dat heb ik ook niet in huis, dus ik vertrouw maar op de verpakking die zegt dat het ‘100% natutal eco coco peat voor potting plants’ is.
Ook voor de stekertjes moest ik een alternatief vinden. Dat zijn dus wasknijpers geworden. Handig te bevestigen en nog herbruikbaar ook ;-)!
Dan hier een overzicht van mijn kruiden zaaisels:
Verder staat er in mijn voedselbosje (en andere plekken rondom het huis) ook al heel wat rozemarijn en wilde marjolein(oregano) en verschillende soorten munt, citroenmelisse, kamille, grote pimpernel, keukenlaurier, heemst en vast nog het een en ander. Daar neem ik straks stekken van voor het keukenkruidentuintje, waar ik makkelijker even gauw wat kan plukken voor de maaltijd.
Ik zaai misschien nog wel wat extra potjes peterselie, koriander, basilicum en tijm. Gewoon omdat ik die zo lekker vindt en er graag veel van op voorraad heb. een teveel aan kruiden is overigens onmogelijk. Wat ik niet gebruik gaat in ijsblokjesbakjes met water of met olie richting vriezer. Altijd handig om achter de hand te hebben!
Reuze benieuwd of die coco peat gaat werken!