Niet inheems, maar o, o ,o, wat is het toch een heerlijke plant, die Lavandula angustifolia. Ik ben er dol op en de bijen, hommels en vlinders ook, dus bij mij is deze exotische dame van harte welkom. Ze heeft weinig nodig, behalve een stevige snoeibeurt op zijn tijd. Dat doe ik volgens oud tuindersvoorschift trouw 2x per jaar. En dat helpt dus echt! Ze fleuren er echt op en staan er dan weer prachtig bij! De geur en kleur is echt overweldigend. En wat nog leuker is: het is echt de snoeptafel voor al mijn fladderende vriendjes. Een feest om naar te kijken 🥰
Vermeerderen
Je kunt lavendel makkelijk vermeerderen door te zaaien, maar nog nmakkelijker is er stekken van te nemen:
- Vul zaadbakjes met zaaigrond. Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond.
- Knip een stek van 5-8 cm van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af.
- Steek de stekjes in de grond tot aan het blad.
- Zet de stekken in de halfschaduw en geef geregeld water (niet te nat!).
- Laat ze 1-2 maanden wortelen voordat je ze overzet in een pot. Na half mei (IJsheiligen), uitplanten op een zonnige plek in de tuin.
Gebruik
Eén van de bekendste soorten die het in onze streken altijd goed doet is de Lavandula angustifolia, ook wel Echte lavendel geneomd. Deze is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa, waar ze groeit op droge, rotsige, kalkrijke hellingen. De hoogte is circa 75 cm. Lavendel wordt gekweekt om de lavendelolie die in de paarse bloemen. Deze olie wordt als geurstof gebruikt in cosmetica, zoals zeep en parfum. Daarnaast wordt lavendelolie bijvoorbeeld gebruikt in de aromatherapie. Ook kunnen lavendelkorrels in zakjes in kledingkasten worden gelegd. De kleren worden zo geparfumeerd door de verdampende etherische olie en volgens sommigen worden zo motten geweerd. Daarnaast worden de lavendelbloemen in potpourri’s verwerkt.
Culinair
Sommige lavendel soorten kun je ook in de keuken gebruiken, Pas wel op dat je niet een soort vol pisticiden gebuikt, maar altijd een bio variant die geschikt is om op te eten. worden ook in de keuken gebruikt. Het is een ingrediënt van Provençaalse kruiden en de bloemen worden, al dan niet gedroogd, gebruikt om allerlei producten op smaak te brengen zoals Franse kazen of groenten zoals wortelen, tomaten.
Andere producten op basis van het kruid zijn: lavendelthee en lavendelstroop. Deze stroop wordt onder andere in gebak en pralines verwerkt. Ook bestaat er lavendelhoning waarbij er zorg voor wordt gedragen dat de bijen alleen met lavendel in aanraking komen.
Medisch
Lavendel heeft een rustgevende en verlichtende werking. Je kunt er thee van zetten en uitwendig als aromatherapie gebruiken. De etherische olie van lavendel kan worden gebruikt als antisepticum.
Hildegard van Bingen (1098-1179) beval lavendel aan in een elixer bij hoest: “Als iemand Speik-lavendel (drie lepels) in wijn (één liter) kookt en vaak lauwwarm drinkt, verzacht hij lever-long-lijden, mildert het doffe gevoel in zijn borst en zorgt voor een scherp verstand (scientia) en een heldere combinatie-gave (ingenium). Wie geen wijn heeft, kookt hem in water en voegt honig toe.” (Causae et Curae, 1150). Verder schreef ze in haar boek Physica dat, wanneer iemand die veel luizen heeft aan lavendel ruikt, de luizen zouden doodgaan. Dat lijkt me sterk, maar in de lavendel zelf zie ik eigenlijk nooit luizen, dus wie weet…
Bijzonderheden van Lavendel
Latijn: | Lavandula | ||
Familie: | lipbloemenfamilie (Lamiaceae) | ||
Type: | HP | ||
Standplaats: | Zon | ||
Plantenlaag: | Struiken | ||
Soort begroeiing: | bijenplant, vlinderplant, sier, geur, etherische olie | ||
Bodem/bemesting: | goede tuingrond | ||
Bloeikleur: | Paars | ||
Bladkleur: | Grijs | ||
Hoogte: | 50-100 cm | ||
Plantafstand: (∴ x ⇔) | 30 x 30 cm | ||
Bloeiperiode: | jun, jul, en aug | ||
Wintergroen: | ja | ||
Bijzonderheden: | geurstof in cosmetica, keukenkruid, aromatherapie | ||
Vermeerderen door: | Zaaien, Planten, Stekken, en Afleggen | ||
Snoeien in: | apr en okt |