De kapucijner, of raasdonder is een typisch Hollandse erwt met paarse peulen en een aromatische, speciale smaak. Kapucijners zijn te vergelijken met doperwten: alleen de zaden zijn eetbaar. Je kunt de zaden vers eten, maar invriezen kan ook (wel licht blancheren). Of je laat het gewas afrijpen en gebruikt de gedroogde zaden. Verse kapucijners zijn […]
groenbemester
Doperwt
Doperwten zijn peulvruchten en behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. De erwtjes zijn eetbaar en groeien met zo’n 10 stuks tegelijk in een peul. De wilde doperwt komt oorspronkelijk vermoedelijk uit Azië. Vanaf de 15e eeuw kreeg de erwt bekendheid in Frankrijk. Vlinderbloemigen, zoals de doperwt, gaan een symbiotische relatie aan met de stikstoffixerende […]
Oost-Indische kers
Deze prachtige zonaanbidster kronkelt gezellig meters over de grond of omhoog. Ze bloeit een hele zomer lang uitbundig met prachtige bloemen. Ze houdt slakken uit je moestuin en trekt luizen en koolwitjes aan, waardoor die niet op je andere planten gaan zitten. En de bloemen en zaden zijn nog eetbaar ook. De bloemen zijn heel decoratief en smakelijk in een mooie salade. Of maak zelf kappertjes van de zaden. Topper voor je (moes)tuin!
Phacelia
Phacelia, ook bijenbrood, bijenvoer of bijenvriend genoemd, is een eenjarige plant die -behalve prachtig en fijn voor de kleine vriendjes- ook nog eens een geweldige groenbemester is. Ideaal dus om bijv. in je moestuintje te strooien na de oogst van het een of ander. Hoef je er geen (kunst)mest of andere bende meer op te […]
Witte Klaver
De witte klaver is een veel voorkomend plantje in graslanden, op gazons en in wegbermen in vrijwel alle gematigde streken op aarde. De stengels van de Witte klaver kruipen over de bodem en wortelen telkens opnieuw op de knopen. Met die kruipende stengels en dicht bladerdek nestelt hij zich vrolijk en onverstoorbaar middenin je gazon en het kan daar grote oppervlakten bezetten. Reden voor velen om direct de grasmaaier er overheen te jagen ‘om erger’ te voorkomen.