Bloemetje van de dag: Het Sint-janskruid is een plant uit de hertshooi-familie. De vaste plant komt van nature oorspronkelijk voor in Europa, maar is van daaruit verder verspreid.
eetbaar
Dragon
Eén van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken is dragon. Dit kruid heeft langwerpige blaadjes. Het kruid smaakt licht naar anijs. Wees wat terughoudend met het gebruik, want de smaak wordt snel sterker. Hetzelfde geldt voor gedroogde dragon. Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië. Er zijn diverse vermeldingen van dragon in kruidenboeken uit de 17e […]
Witte Silene
Bloemetje van de dag: De vrolijke Witte Silene of Avond-Koekoeksbloem met zijn dikke buikje en zoet geurende witte bloempjes is hier ook een paar jaar geleden neergestreken. Hij heeft zijn plekje aardig gevonden. Hij is waarschijnlijk over komen waaien uit de bermen langs de dijk, want daar kom ik hem ook geregeld tegen.
De nectar bevindt zich aan de basis van de kelk, zodat insecten zich ver in de buis moeten wringen om het lekkers te bereiken. Dit zou bestuiving verzekeren, ware het niet dat hommels geleerd hebben deze lastige weg te omzeilen door aan de basis een gat te bijten.
De bladen en bloemen schijnen eetbaar te zijn. De bladeren moeten dan wel voor de bloei geplukt worden. De bloeiperiode is van mei tot oktober. De bloemen verspreiden ’s avonds een zwakke geur. Ze gaan strikt genomen al eerder open dan in de avond: in de loop van de middag. De vrucht is een met tanden openspringende doosvrucht.
Ik zou ze gewoon lekker laten staan en ’s avonds, wanneer hij op zijn mooist is, even aan snuffelen. Dan snap je meteen waarom nachtvlinderthes er zo dol op zijn 😉
Bieslook
Wil ik net dit leuke bieslookje fotograferen, landt er zomaar een hommeltje op terwijl ik net afdruk! Een echte actiefoto dus 😃😍
Peterselie
Peterselie. Ik ben er echt dol op. Een heerlijk kruid in bijna alle gerechten. Of je het nu op de worteltjes doet, in een fijne klassieke gremolata, of in een lekkere kruidenboter. Het moet wel vers zijn natuurlijk; anders is er niks aan. Ik heb altijd minstens 2 of 3 struiken staan. In potten in […]
Longkruid
Gevlekt longkruid. Hoe toepasselijk in deze Coronatijd… Een prachtig bodembedekkertje voor in de schaduw. En het schijnt zelfs geneeskrachtige eigenschappen te hebben. Een kopje longkruidthee helpt zweet uit te drijven en is goed voor, jawel, de longen. Ik vind het vooral een mooi bloemetje.
Rozemarijn
Ach ja… mijn Rozemarijn. Behoort met tijm, oregano en peterselie (allemaal uit eigen tuin) tot mijn standaard kruidenassortiment. Heerlijk bij allerlei vleessoorten, maar ook onmisbaar bij aardappeltjes uit de oven, mediterrane prutjes en stoofschotels. In het voorjaar ook nog eens vol lieve, lila bloemetjes. Meeverhuisd naar de Jub en doet het hier ook prima. ❤