Komkommer ‘Marketmore’ is een stekelig ras dat geschikt is voor de Nederlandse buitenteelt. De dikke, smakelijke vruchten worden ruim 20 cm lang en 5 cm dik. De vruchten groeien aan de zijscheuten. Deze zijscheuten mag je daarom nooit in hun geheel wegsnoeien. De komkommer wordt meestal rauw als salade gegeten, en wordt daarom ook wel […]
éénjarig
Aardappel
De aardappel behoort net als de tomaat, paprika en tabak, tot de nachtschadefamilie. De aardappelplant is een tweejarig gewas, maar hij wordt als eenjarige verbouwd. De lichtbehaarde bladeren, die lijken op tomatenbladeren, zijn vorstgevoelig. Aardappelen vormen ondergrondse stengels. Aan het eind van zo’n ondergrondse stengel (een stolon) wordt de knol, de aardappel, gevormd. Daarin worden […]
Krulandijvie
Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum). De groente is bijna het hele jaar te kooop. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een […]
Bindsla
Bindsla of Romeinse sla is een bladgroente. Bindsla vormt tot 40 centimeter lange, langwerpige kroppen. Deze slasoort is bijzonder voedzaam. De plant houdt van voedselrijke, vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. De populariteit neemt de laatste jaren toe als alternatief voor ijsbergsla. Mini bindsla (little gem) wordt steeds […]
Paprika
Paprika’s behoren tot dezelfde familie als de tomaat en de aubergine. Paprika’s bestaan in allerlei vormen, formaten, kleuren en smaken. Paprika’s groeien in Nederland in de kassen en zijn bijna jaarrond beschikbaar. Paprika planten houden van voedselrijke, vochtige gronden en staan het liefst op een warme en zonnige plaats. Ze groeien vooral goed in een […]
Boerenkool
Boerenkool is van alle koolsoorten de makkelijkste om zelf te telen. De wilde voorganger van de boerenkool komt nog steeds voor langs de kust van West-Europa. Boerenkool houdt van voedselrijke, vochtige grond en groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Boerenkool kan ’s winters op het veld blijven staan en wordt zoeter […]
Kapucijner rozijnerwt
De kapucijner, of raasdonder is een typisch Hollandse erwt met paarse peulen en een aromatische, speciale smaak. Kapucijners zijn te vergelijken met doperwten: alleen de zaden zijn eetbaar. Je kunt de zaden vers eten, maar invriezen kan ook (wel licht blancheren). Of je laat het gewas afrijpen en gebruikt de gedroogde zaden. Verse kapucijners zijn […]
Rode peper
Spaanse of rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers. De Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Rode pepers zijn voordat ze rijp zijn groen en ze worden ook in die toestand gegeten. Dit is vergelijkbaar met de paprika, die botanisch gezien overigens ook een peper is, zij het een heel milde. Er […]
Doperwt
Doperwten zijn peulvruchten en behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. De erwtjes zijn eetbaar en groeien met zo’n 10 stuks tegelijk in een peul. De wilde doperwt komt oorspronkelijk vermoedelijk uit Azië. Vanaf de 15e eeuw kreeg de erwt bekendheid in Frankrijk. Vlinderbloemigen, zoals de doperwt, gaan een symbiotische relatie aan met de stikstoffixerende […]
Oost-Indische kers
Deze prachtige zonaanbidster kronkelt gezellig meters over de grond of omhoog. Ze bloeit een hele zomer lang uitbundig met prachtige bloemen. Ze houdt slakken uit je moestuin en trekt luizen en koolwitjes aan, waardoor die niet op je andere planten gaan zitten. En de bloemen en zaden zijn nog eetbaar ook. De bloemen zijn heel decoratief en smakelijk in een mooie salade. Of maak zelf kappertjes van de zaden. Topper voor je (moes)tuin!