Pioenroos (Paeonia) is een geslacht uit de familie Paeoniaceae. De botanische naam Paeonia gaat terug op de antieke oudheid. Paieon was de god van de genezing in het Oude Griekenland. Ook in het oude China gebruikte men de wortels van de plant voor het stelpen van bloed en verlagen van koorts. Pioenrozen zijn één van […]
bloemen
Akelei
de bloemkroon purper violet,
de hokjes om het hart gebed
en boven de geknikte steel
de honingsporen, het juweel
vijfvlakkig: kantig neergezet.
Ida Gerhardt
Komkommer
Komkommer ‘Marketmore’ is een stekelig ras dat geschikt is voor de Nederlandse buitenteelt. De dikke, smakelijke vruchten worden ruim 20 cm lang en 5 cm dik. De vruchten groeien aan de zijscheuten. Deze zijscheuten mag je daarom nooit in hun geheel wegsnoeien. De komkommer wordt meestal rauw als salade gegeten, en wordt daarom ook wel […]
Oost-Indische kers
Deze prachtige zonaanbidster kronkelt gezellig meters over de grond of omhoog. Ze bloeit een hele zomer lang uitbundig met prachtige bloemen. Ze houdt slakken uit je moestuin en trekt luizen en koolwitjes aan, waardoor die niet op je andere planten gaan zitten. En de bloemen en zaden zijn nog eetbaar ook. De bloemen zijn heel decoratief en smakelijk in een mooie salade. Of maak zelf kappertjes van de zaden. Topper voor je (moes)tuin!
Heemst
Heemst is een oud kruid waar geneeskrachtige eigenschappen aan worden toegeschreven. Van de bloemen kun je lekkere thee te zetten. De wortels en bladeren zijn rauw of gekookt eetbar en van de bast werd vroeger touw en papier gemaakt. Heemst heeft een verzachtende werking op de luchtwegen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in gorgeldrank voor keel- en mondinfecties en in hoestsiroop. De plant heeft ook een hoog gomgehalte en dat helpt om maagontstekingen te verlichten.
Salie
Salie is een aromatisch, bijzonder kruid en een prachtige aanwinst voor elke tuin. Het is een meerjarige grijsgroene halfheester die flink uit kan uitdijen en wel 75cm hoog kan worden. Ik heb geen idee waarom, maar salie groeit als een dolle in mijn tuin. Net als tijm en oregano, overigens. Maar ze bloeit hier niet […]
Tijm
Tijm vind ik het fijnste kruid dat er bestaat. De heerlijke smaak ervan combineert geweldig met zowel hartige als zoete gerechten, het bloeit met wolken mooie bloemetjes waar insecten gek op zijn en je hebt er het hele jaar plezier van, want je kan maar blijven plukken. Zeg nou zelf: wat wil een mens nog […]
Bieslook
Wil ik net dit leuke bieslookje fotograferen, landt er zomaar een hommeltje op terwijl ik net afdruk! Een echte actiefoto dus 😃😍
Oregano
Pfff, lastig hoor… Wat is het nou? Oregano, wilde marjolein, Majoraan? De namen worden vaak door elkaar gebruikt en dat schept de nodige verwarring. Als plant is het in ieder geval een feest in je tuin. Het wandelt vrolijk door je tuin, trekt bijen en vlinders aan en bloeit eindeloos lang met lieve witroze bloempjes. En het ruikt ook nog eens heerlijk. Ik ben er dol op; hoe het ook heet…
Rozemarijn
Ach ja… mijn Rozemarijn. Behoort met tijm, oregano en peterselie (allemaal uit eigen tuin) tot mijn standaard kruidenassortiment. Heerlijk bij allerlei vleessoorten, maar ook onmisbaar bij aardappeltjes uit de oven, mediterrane prutjes en stoofschotels. In het voorjaar ook nog eens vol lieve, lila bloemetjes. Meeverhuisd naar de Jub en doet het hier ook prima. ❤