De narcis staat voor ijdelheid en zelfzucht. In het oosten staat deze bloem symbool voor treurige liefde. Maar voor mij is het toch vooral een prachtige aankondiger van lente, zon en opening van het tuinseizoen. De Narcis (Narcissus) is een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie. Het verhaal van Narcissus is vooral bekend van Ovidius, die deze Griekse mythe in Latijnse dichtvorm heeft overgeleverd…
Bollen & knollen
Hyacint
Kijk die mooie hyacint toch eens pronken! En dan die heerlijke geur als je er langsloopt… Daar kan geen parfum tegenop (behalve de geur van hooi in augustus). Hyacint of Hyacinthus kan verwijzen naar: het plantengeslacht Hyacinthus een soort uit het geslacht Hyacinthus Wilde hyacint of boshyacint (Hyacinthoides non-scripta) Hyacinthus Hyacinthus is een geslacht van bolgewassen. De bekende rijkbloeiende […]
Blauw Druifje
Goedemorgen, mede namens alle rondwandelende blauwe druifjes in mijn tuin. Het is elk jaar weer een verrassing waar ze precies opduiken, maar ze laten gelukkig nooit verstek gaan.
Tulp
Elk voorjaar, als de tulpen opkomen, verandert mijn tuin in een oase van prachtige kleuren en vormen. De buren noemen het dan ‘de wilde Keukenhof’ en zelfs de meest verstokte tegeltuinierder of zwarte-aarde-fetisjist staat in die periode zonder afkeuring naar deze weelderige kleurenpracht te kijken. In mijn tuin zijn alle soorten tulpen welkom, zolang ze […]
Trommelstokje
Ik heb nergens kunnen vinden waarom dit plantje Trommelstokje heet, maar ik denk dat ik het inmiddels begrijp. Bekijk ze maar eens als er eens zo’n lekkere Hollandse bui overtrekt met een fikse puist wind erin. De trommelstokjes buigen dan diep en roffelden met hun kopjes als het ware op de omringende plantjes. Gozzie Powell zou er jaloers op zijn 😉.
Sint-janskruid
Bloemetje van de dag: Het Sint-janskruid is een plant uit de hertshooi-familie. De vaste plant komt van nature oorspronkelijk voor in Europa, maar is van daaruit verder verspreid.
Witte Silene
Bloemetje van de dag: De vrolijke Witte Silene of Avond-Koekoeksbloem met zijn dikke buikje en zoet geurende witte bloempjes is hier ook een paar jaar geleden neergestreken. Hij heeft zijn plekje aardig gevonden. Hij is waarschijnlijk over komen waaien uit de bermen langs de dijk, want daar kom ik hem ook geregeld tegen.
De nectar bevindt zich aan de basis van de kelk, zodat insecten zich ver in de buis moeten wringen om het lekkers te bereiken. Dit zou bestuiving verzekeren, ware het niet dat hommels geleerd hebben deze lastige weg te omzeilen door aan de basis een gat te bijten.
De bladen en bloemen schijnen eetbaar te zijn. De bladeren moeten dan wel voor de bloei geplukt worden. De bloeiperiode is van mei tot oktober. De bloemen verspreiden ’s avonds een zwakke geur. Ze gaan strikt genomen al eerder open dan in de avond: in de loop van de middag. De vrucht is een met tanden openspringende doosvrucht.
Ik zou ze gewoon lekker laten staan en ’s avonds, wanneer hij op zijn mooist is, even aan snuffelen. Dan snap je meteen waarom nachtvlinderthes er zo dol op zijn 😉