De aubergine is een eenjarige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) . De plant komt oorspronkelijk uit Azië en de vrucht ervan is daar al duizenden jaren bekend als groente. De Arabieren brachten hem in de middeleeuwen naar het Spaanse Andalusië vanwaar hij rond het midden van de 15e eeuw verder verspreid werd in Europa. De vruchten komen voor in verschillende soorten, kleuren en maten, maar de meest voorkomende aubergine in Nederland is peervorimg, 15-25 centimeter lang en heeft een glanzende donkerpaarse schil met roomwit vruchtvlees. In het vruchtvlees bevinden zich in de lengterichting rijen kleine zaadjes. De smaak is mild tot bitter en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Aubergines kunnen gebakken, gegrild, gefrituurd, in een pan met andere groenten gebakken of gevuld en gegratineerd worden. Aubergines worden in veel Mediterrane gerechten gebruikt, zoals moussaka , ratatouille en baba ganoush en wordt ook gebruikt als vleesvervanger.
Lang geleden waren aubergines vaak wit of geel en leken op ganzeneieren. Vandaar dat de plant ook wel bekend staat als eierplant.
Voedingswaarde
100 gram gekookte/gestoofde (excl. vetstof) aubergine bevat :
- 35 kcal
- 0 gram vet
- 9 gram koolhydraten
- 1 gram proteïnen
- 3 gram vezels
- 3 gram suiker
- Vitaminen : B6 en K
- Andere : Thiamine en Mangaan
Weetje
De aubergine -emoji wordt gebruikt als penissymbool.
Zelf aubergines kweken
Aubergine heeft een lang kiem en ontwikkeltraject, dus het is belangrijk vroeg te beginnen met zaaien. Nadeel is dan wel dat er in die periode meestal te weinig warmte en zonlicht is in ons kikkerlandje. Gebruik van een warmtebakje en groeilamp is daarom aan te raden.
Zaaien en planten
Voorzaaien onder glas in februari in kleine zaaipotjes of trays op een zaaidiepte van 0.5 cm. De zaden kiemen bij 26-32 C° binnen 5 tot 10 dagen.
Verpot de plantjes naar grotere potjes als ze 2 echte blaadjes hebben.
In mei, na ijsheiligen, ca. 80-90 dagen na het zaaien, kun je de aubergine uitplanten op een warme, zonnige plaats in diepe, humus- en kalkrijke, vochtige grond met een pH 5,5-6.5 . Een kas of serre is ideaal. De planten zijn dan ongeveer 10 centimeter. Houd hierbij een plantafstand aan van 75 x 50 cm. Zorg dat de temperaturen niet te ver uit elkaar liggen. Dit maakt de kans op een groeistilstand en schade namelijk groter.
Twee weken voor het planten kun je gaan bemesten. De eerste vrucht vraagt om een mestgift, en dit kun je zo nodig elke twee weken herhalen.
Verzorging van aubergines
Zodra de planten beginnen te bloeien moet je ze voldoende water geven en wekelijks een kaliumgift (tomatenmest) kan zeker geen kwaad. Mochten er kleine bloemtrosjes dichtbij de alleenstaande grote bloem verschijnen, dan kun je de mannelijke bloemen weghalen. Dit kost namelijk energie die dan niet in de vruchten gaat zitten. De paarse kroonblaadjes blijven meestal aan de vruchten hangen na het verwelken van de bloemen. Dit veroorzaakt rotting van de vrucht. Door de uitgebloeide kroonblaadjes uit de groene kelkblaadjes te trekken kun je dit voorkomen.
verwijder de groeitop voor stevige planten zodra ze ongeveer 30 cm hoog zijn. De plant vertakt dan en krijgt lager aan de hoofdstengel nieuwe uitlopers. Dieven hoeft niet, maar als je vijf à zes vruchten hebt, kun je beter de nieuwe vruchtjes verwijderen, zodat alle energie naar de eerste vruchten gaat.
Om de planten in de kas te helpen met de bestuiving en de vruchtzetting te bevorderen, kun je zachtjes tegen de bloemen tikken of ze benevelen met een plantenspuit. Ook kun je buiten planten in de buurt van de kas zetten die veel bestuivende insecten lokken.
Oogsten van de vruchten
De vruchten kunnen geoogst worden zodra ze tussen de 15 en 25 cm groot zijn en de schil blinkt.In de kas is dat meestal vanaf juli en buiten vanaf augustus. Zodra de vruchten niet meer groeien, goed gekleurd zijn en de schil mooi glanst, duw je voorzichtig op de schil. Als er een deukje in blijft zitten is de aubergine eetrijp. Laat ze niet te lang hangen, want dan worden ze sponzig van binnen. Rijpe aubergines kun je zo’n tien dagen bewaren bij 10 tot 13 graden. In de koelkast bederven ze sneller dan daarbuiten. Blijf vruchten plukken tot oktober en verwijder vanaf dan de bloemen om de laatste vruchten optimaal te laten rijpen.
Ziektes en plagen
Aubergines zijn gevoelig voor 2 schimmelziektes: botrytis, veroorzaakt rotte vruchten en verticillium, ofwel de slaapziekte. Hierbij treuren en verwelken de planten. Verder moet je oppassen voor bladluis en slakken.
Bijzonderheden van Aubergine
Latijn: | Solanum melongena | ||
Familie: | Nachtschadefamilie (Solanaceae) | ||
Type: | A | ||
Standplaats: | Zon | ||
Plantenlaag: | Kruidlaag | ||
Soort begroeiing: | Eetbare groente | ||
Bodem/bemesting: | voedselrijke, vochtige gronden | ||
Bloeikleur: | Paars | ||
Bladkleur: | Groen | ||
Hoogte: | 150 cm | ||
Plantafstand: (∴ x ⇔) | 50 x 50 cm | ||
Bloeiperiode: | jul en aug | ||
Wintergroen: | nee | ||
Bijzonderheden: | Beschutte, warme, zonnige plaats | ||
Vermeerderen door: | Zaaien - voorzaaien binnen | ||
zaaien/ planten in: | feb en mrt | ||
Moestuin gewastype: | Vruchtgewas | ||
Oogsten vanaf: | augustus en september | ||
Goede buur: | Tomaat, basilicum | ||
Slechte buur: | Aardappel |