Kardoen is een eetbare distel, verwant aan de artisjok. Als je hem zijn gang laat gaan, bloeit hij met grote paarse bloemen die zowel bijen als vlinders aantrekken. Het is dan ook beslist een juweel in je tuin. Maar pas op: de kardoen heeft veel ruimte nodig, want het wordt echt een joekel van een plant!
Van oorsprong is het een heel oude, meerjarige groente uit het Middellandse Zeegebied. Daarom staat hij bij voorkeur op een zo warm en zonnig mogelijke plaats. Het maakt niet uit of de grond droog of vochtig is, zolang het er maar warm is. Zaaien kan vanaf eind mei in de volle grond.
De nog niet uitgekomen bloemen zijn eetbaar. Je bereidt ze net zoals artisjok. De gebleekte bladribben kun je ook koken en eten.
Er werden ook verschillende geneeskrachtige werkingen aan de kardoen toegeschreven.
Een deel van de plant kan ook gebruikt worden als stremsel voor vegetarische kazen.
Bijzonderheden van Kardoen
Latijn: | Cynara cardunculus | ||
Familie: | Composietenfamilie (Asteraceae) | ||
Type: | HHP | ||
Standplaats: | Zon | ||
Plantenlaag: | Kruidlaag | ||
Soort begroeiing: | Kruidlaag, vers eetbaar, verwerkt eetbaar, groentes, vlinderplant, bijenplant, geneeskrachtig, meerjarig, | ||
Bodem/bemesting: | droog tot vochtig, warm | ||
Bloeikleur: | Paars | ||
Bladkleur: | Grijs | ||
Hoogte: | 100-150 cm | ||
Plantafstand: (∴ x ⇔) | 100 x 100 cm | ||
Bloeiperiode: | aug en sep | ||
Wintergroen: | deels | ||
Bijzonderheden: | Oogst vanaf het tweede jaar | ||
Vermeerderen door: | Zaaien en Zaaien - voorzaaien binnen | ||
zaaien/ planten in: | mei | ||
Oogsten vanaf: | juli en augustus |