• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Tuinverhalen

Tuinverhalen

Tuindagboek van een natuur tuinierster

  • Home
  • Verhalen uit mijn tuin
  • Moestuin
    • Moestuinkalender
    • Moestuingroepen en vruchtwisseling
    • Combinatieteelt en bemesting
    • Overzicht van moestuingewassen
    • Kruiden
  • Sierplanten
  • Vijver
  • Handig
    • Overzicht van moestuingewassen
    • Snoeien
    • Handige websites
  • Recepten
Je bent hier: Home / Recepten / Volkoren speltbrood

Volkoren speltbrood

11 april 2021

Meng 400 gr. volkorenspeltmeel en 100 gr. speltbloem in een kneedkom. De bloem zorgt ervoor dat het deeg beter rijst en lekker luchtig wordt. Maak een kuiltje in het midden en doe daar een zakje (8gr.) gedroogde gist in en dek af met wat bloem van de zijkant.
Strooi ongeveer 7 gr. zeezout in een geultje langs de rand van de kom en dek dit ook af met wat bloem van de zijkant. Gist en zout mogen elkaar nog even niet raken, anders rijst je deeg niet!
Giet er voorzichtig 300 cl. lauwwarm water op plus een el. boter (of ander smeergoedje voor de soepelheid), 1 a 2 tl honing (= voeding voor de gistcellen) en, als je wilt, een hand zaden en pitten naar keuze.
Kneed het deeg nu rustig 10 -12 minuten. Gaat perfect met een goede keukenmachine met kneedstand!

Vet een flinke kom in met een beetje olie en leg je mooie, soepele, elastische deegbal erin. Dek af met een vochtige doek en laat minstens een uur rijzen op een warme plaats. Ik zet hem altijd in een ietsiepietsie voorverwamde oven. Hij moet daarna in volume verdubbeld zijn.

Leg het deeg op een schone, licht geoliede plank. Druk vervolgens alle lucht uit het deeg en maak er een mooie lap van die past in je broodvorm. Rol de lap op (eerste randje goed aandrukken om gaten in het brood te voorkomen) en doe hem in een licht geoliede broodvorm of cakeblik. Ik doe altijd een stukje bakpapier op de bodem. Werkt prima. Je kunt er ook een bal van maken en die op een stuk bakpapier leggen. Bestrooi naar wens met nog wat zaden en pitten, of rol het deeg door een schaal met pitjes, dan blijft het beter zitten.

Nu laat je het deeg nogmaals een uur rijzen onder een vochtige doek tot het opnieuw in volume verdubbeld is.

Zet een lage ovenschaal met water onderin je oven. de stoom maakt het brood lekker mals. Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven tussen de 30 en 40 minuten op 220 graden. Als hij hol klinkt als je erop tikt, dan is hij goed.

Hoe groot de verleiding ook is: laat het brood helemaal afkoelen voor je het aansnijdt; dan blijft het (iets) langer vers. Het beste kun je direct een flink deel in plakken snijden en invriezen, want doe je dat niet, dan kun je er na 2 dagen een schedel mee inslaan 

Categorie: Tuinverhalen, Recepten Tags: brood

Vorig bericht: « Zaaien, zaaien, zaaien
Volgend bericht: Bramensorbet »

Footer

Pagina’s

  • Handig voor de tuin
    • Snoeien
    • Handige websites
  • Tuinverhalen van Joke
  • Groenten en kruiden uit je eigen moestuin
    • Handige moestuinkalender
    • Moestuingroepen en vruchtwisseling
    • Combinatieteelt en bemesting
    • Kruiden
    • Overzicht van moestuingewassen
  • Plantenparade
  • Verhalen uit mijn tuin
  • In en om de vijver

Planten

  • Afweer (2)
  • Bladgroente (7)
  • Bloemetje van de dag (79)
  • Bodembedekkers (3)
  • Bollen & knollen (7)
  • Bomen (0)
  • Eenjarigen (9)
  • Fruit (8)
  • Fruitbomen (2)
  • Fruitplanten (0)
  • Fruitstruiken (4)
  • Groenbemester (5)
  • Groente (37)
  • Klimplanten (2)
  • Koolgewas (8)

Contact

ArtoFakt webdesign

Joke Scholte

info@artofakt.com

Recente berichten

  • Voorzaaien vervolg 5 maart 2025
  • Keetje het kippenhok 5 maart 2025
  • Twee moestuinbakken, de voorbereidingen 18 februari 2025

Copyright © 2000- Joke Scholte ArtoFakt webdesign; All Rights Reserved

← Zaaien, zaaien, zaaien ← Bramensorbet