Ground control to major Tom.
Ground control to major Tom.
Get your protein pills
And put your helmet on…
De vlier is een veelvoorkomende grote struik in onze bossen en parken. Normaal gesproken een weinig boeiende struik. Behalve in het voorjaar, wanneer ze getooid is met grote geurende bloemschermen en in de herfst als ze volhangt met diep paarse bessen. Van de bessen kun je lekkere jam of bessensap maken, maar van de bloesem, die maar een paar weken bloeit en die een natuurlijk gist bevat, kun je dus ook allerlei heerlijks maken, waaronder een feestelijk, licht alcoholisch drankje met de veelbelovende naam ‘Vlierbloesemchampagne’.
Ach ja, vlierbloesemchampagne… wie kent het niet? Nou, ik dus en daarom besloot ik vorig jaar zelf een poging te wagen tot het maken van dit bijzondere drankje waarover ik veel lovenswaardigs had gelezen. Ik verwachtte er weinig van. Water, suiker, vlierbloesems, witte wijnazijn en citroen. Dat was het hele recept. Voor de zekerheid besloot ik er dus toch maar wat extra champagnegist aan toe te voegen om het geheel wat meer ‘prik’ te geven. Dat hebben we geweten… Bij de NASA vragen ze zich nu nog steeds af waar die kurk toch vandaan kwam die plotseling rakelings langs het raampje van ruimtestation ISS schoot…
Dit jaar weer een nieuwe poging gedaan, nu zonder extra toevoegingen. Over een weekje is hij in principe klaar. Ik ben heel benieuwd wat hij dit jaar voor ons in petto heeft… Afijn, genoeg gekletst. Hier het recept:
Je hebt nodig:
- 12 verse bloemen van de vlier
- 4 liter water
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 500 gram (riet)suiker
- 1 citroen
- Ca. 4 stevige beugelflessen
Zo maak je het
-
- Pluk op een zonnige, droge ochtend (in mei) 12 volledig geopende bloemen, die veel stuifmeel bevatten. Pluk de struik niet leeg en pluk niet te laag (boven heren plashoogte)!
- Spoel ze vooral NIET af, dan raak je het stuifmeel kwijt. Leg ze even op wat keukenpapier buiten voor de deur zodat eventuele beestjes een veilig heenkomen kunnen zoeken.
- Knip zoveel mogelijk van de groene stelen weg.
- Los in een pannetje de suiker op in wat kokend water en laat afkoelen.
- Doe 4 liter water in een ruime, brandschone pan of emmer en doe daar de vlierbloesempjes bij.
- Voeg 2 eetlepels witte wijnazijn en de suikersiroop toe.
- Voeg zest en sap of schijfjes van 1 citroen toe. Roer alles even goed door.
- Doe een deksel op de pan en laat het 24 tot 48 uur staan op een rustige, warme maar niet zonnige plaats (sommigen doen zelfs 4 dagen, maar op de fles gist het ook en blijft het frisser, volgens mij).
- Zeef het mengsel, met een schone kaasdoek, neteldoek of theedoek.
- Schenk het vlierbloesemmengsel in de beugelflessen. Vul de flessen niet helemaal af, laat de hals van de fles leeg. Door de gisting ontstaat er koolzuur en dat geeft flinke druk op de dop. Als je dit niet de ruimte geeft, kan je fles ontploffen!
- Zet de flessen donker weg (niet in de ijskast want dan stopt de gisting).
- Na twee weken is je toverdrank mousserend en na drie weken kun je hem drinken.
(met dank aan eten uit de volkstuin en de Gulle aarde)
Fles 1 wilden Hans en ik met oud en nieuw nuttigen, maar na opening schoot de inhoud ervan in zijn geheel als een vuurpijl ‘ins blaue hinein’ (onthouden: leuk alternatief voor vuurwerk!). Daarvan hebben we dus alleen de druppels van de rand van de fles kunnen proeven, maar die smaakten beslist naar meer… Fles 2 wilden we feestelijk nuttigen met makkers Edt en Inez. Makker Edt (op de video) assisteerde bij het openen van deze fles. Het resultaat zie je aan het eind van dit korte filmpje.
De kurk ligt nu op schoot bij Major Tom in zijn spoetnik om de aarde (dan snap je tenminste ook waar die quote bovenaan op slaat… 😉 )