• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Tuinverhalen

Tuinverhalen

Tuindagboek van een natuur tuinierster

  • Home
  • Verhalen uit mijn tuin
  • Moestuin
    • Moestuinkalender
    • Moestuingroepen en vruchtwisseling
    • Combinatieteelt en bemesting
    • Overzicht van moestuingewassen
    • Kruiden
  • Sierplanten
  • Vijver
  • Handig
    • Overzicht van moestuingewassen
    • Snoeien
    • Handige websites
  • Recepten
Je bent hier: Home / Recepten / Vlierbloesemchampagne

Vlierbloesemchampagne

31 mei 2020

Ground control to major Tom.
Ground control to major Tom.
Get your protein pills
And put your helmet on…

De vlier is een veelvoorkomende grote struik in onze bossen en parken. Normaal gesproken een weinig boeiende struik. Behalve in het voorjaar, wanneer ze getooid is met grote geurende bloemschermen en in de herfst als ze volhangt met diep paarse bessen. Van de bessen kun je lekkere jam of bessensap maken, maar van de bloesem, die maar een paar weken bloeit en die een natuurlijk gist bevat,  kun je dus ook allerlei heerlijks maken, waaronder een feestelijk, licht alcoholisch drankje met de veelbelovende naam ‘Vlierbloesemchampagne’.

Ach ja, vlierbloesemchampagne… wie kent het niet? Nou, ik dus en daarom besloot ik vorig jaar zelf een poging te wagen tot het maken van dit bijzondere drankje waarover ik veel lovenswaardigs had gelezen. Ik verwachtte er weinig van. Water, suiker, vlierbloesems, witte wijnazijn en citroen. Dat was het hele recept. Voor de zekerheid besloot ik er dus toch maar wat extra champagnegist aan toe te voegen om het geheel wat meer ‘prik’ te geven. Dat hebben we geweten… Bij de NASA vragen ze zich nu nog steeds af waar die kurk toch vandaan kwam die plotseling rakelings langs het raampje  van ruimtestation ISS schoot…

Dit jaar weer een nieuwe poging gedaan, nu zonder extra toevoegingen. Over een weekje is hij in principe klaar.  Ik ben heel benieuwd wat hij dit jaar voor ons in petto heeft… Afijn, genoeg gekletst. Hier het recept:

Je hebt nodig:

  • 12 verse bloemen van de vlier
  • 4 liter water
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 500 gram (riet)suiker
  • 1 citroen
  • Ca. 4 stevige beugelflessen

Zo maak je het

    • Pluk op een zonnige, droge ochtend (in mei) 12 volledig geopende bloemen, die veel stuifmeel bevatten. Pluk de struik niet leeg en pluk niet te laag (boven heren plashoogte)!
  • Spoel ze vooral NIET af, dan raak je het stuifmeel kwijt. Leg ze even op wat keukenpapier buiten voor de deur zodat eventuele beestjes een veilig heenkomen kunnen zoeken. 
  • Knip zoveel mogelijk van de groene stelen weg.
  • Los in een pannetje de suiker op in wat kokend water en laat afkoelen.
  • Doe 4 liter water in een ruime, brandschone pan of emmer en doe daar de vlierbloesempjes bij.
  • Voeg 2 eetlepels witte wijnazijn en de suikersiroop toe.
  • Voeg zest en sap of schijfjes van 1 citroen toe. Roer alles even goed door.
  • Doe een deksel op de pan en laat het 24 tot 48 uur staan op een rustige, warme maar niet zonnige plaats (sommigen doen zelfs 4 dagen, maar op de fles gist het ook en blijft het frisser, volgens mij).
  • Zeef het mengsel, met een schone kaasdoek, neteldoek of theedoek.
  • Schenk het vlierbloesemmengsel in de beugelflessen. Vul de flessen niet helemaal af, laat de hals van de fles leeg. Door de gisting ontstaat er koolzuur en dat geeft flinke druk op de dop. Als je dit niet de ruimte geeft, kan je fles ontploffen!
  • Zet de flessen donker weg (niet in de ijskast want dan stopt de gisting).
  • Na twee weken is je toverdrank mousserend en na drie weken kun je hem drinken.
Het is best lang houdbaar. Zolang je geen rare dingen in de fles ziet kun je het drinken. Dat kleine beetje droesem op de bodem van de fles is normaal.
De gisting is afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit wilde gistcellen op het stuifmeel en de druk op de fles is daardoor niet te voorspellen. Daarom dit dringende advies: Open de fles BUITEN (en waarschuw vooraf de NASA even ;-))

 

vlierbloesem struik
vlierbloesem struik
vlierbloesemscherm
vlierbloesemscherm
vlierbloesem beestjes vrijlaten
beestjes vrijlaten
Steeltjes eraf
Steeltjes eraf
vlierbloesemchampagne
Klaar voor de pan
vlierbloesems water
vlierbloesems in water
vlierbloesem water citroen
minimaal 24 uur
vlierbloesemchampagne 2020
vlierbloesemchampagne 2020

(met dank aan  eten uit de volkstuin en de Gulle aarde)

Fles 1 wilden Hans en ik met oud en nieuw nuttigen, maar na opening schoot de inhoud ervan in zijn geheel als een vuurpijl ‘ins blaue hinein’ (onthouden: leuk alternatief voor vuurwerk!). Daarvan hebben we dus alleen de druppels van de rand van de fles kunnen proeven, maar die smaakten beslist naar meer… Fles 2 wilden we feestelijk nuttigen met makkers Edt en Inez. Makker Edt (op de video) assisteerde bij het openen van deze fles. Het resultaat zie je aan het eind van dit korte filmpje.

De kurk ligt nu op schoot bij Major Tom in zijn spoetnik om de aarde (dan snap je tenminste ook waar die quote bovenaan op slaat… 😉 )

 

Categorie: Tuinverhalen, Recepten Tags: drank, vlierbloesem, champagne

Vorig bericht: « Een klein, wild Keukenhofje
Volgend bericht: Niet vergeten… »

Footer

Pagina’s

  • Handig voor de tuin
    • Snoeien
    • Handige websites
  • Tuinverhalen van Joke
  • Groenten en kruiden uit je eigen moestuin
    • Handige moestuinkalender
    • Moestuingroepen en vruchtwisseling
    • Combinatieteelt en bemesting
    • Kruiden
    • Overzicht van moestuingewassen
  • Plantenparade
  • Verhalen uit mijn tuin
  • In en om de vijver

Planten

  • Afweer (2)
  • Bladgroente (7)
  • Bloemetje van de dag (79)
  • Bodembedekkers (3)
  • Bollen & knollen (7)
  • Bomen (0)
  • Eenjarigen (9)
  • Fruit (8)
  • Fruitbomen (2)
  • Fruitplanten (0)
  • Fruitstruiken (4)
  • Groenbemester (5)
  • Groente (37)
  • Klimplanten (2)
  • Koolgewas (8)

Contact

ArtoFakt webdesign

Joke Scholte

info@artofakt.com

Recente berichten

  • Voorzaaien vervolg 5 maart 2025
  • Keetje het kippenhok 5 maart 2025
  • Twee moestuinbakken, de voorbereidingen 18 februari 2025

Copyright © 2000- Joke Scholte ArtoFakt webdesign; All Rights Reserved

← Een klein, wild Keukenhofje ← Niet vergeten…