Hier het recept voor de enige, echte, ouderwetse Appeltaart (met een twist van Joke). Uiteraard gebruik ik hiervoor de appels uit mijn eigen tuin.
Ingredienten
Voor het deeg:
- 300 g. bloem (ik gebruik ongeveer 150 g volkoren spelt, 50 g amandelmeel en 100 g tarwebloem)
- 200 g. koude roomboter
- 125 g. suiker (oma gebruikte witte basterdsuiker, ik liever kokosbloesemsuiker…)
- snufje (zee) zout
- wat verse citroenschil
- 3/4 van een losgeklopt ei
Zeef de bloem twee keer (maar doe de korrelige stukjes aan het einde weer bij het meel in de kom) om het deeg luchtig te maken. Voeg suiker, zout, citroenschil en boter toe aan de bloem. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes en meng dit door de bloem. Voeg 3/4 van het ei of de melk toe (bewaar de rest voor later). Was je handen en spoel ze af met koud water. Kneed snel een samenhangende deegbal. Leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast.
Voor de vulling:
- ongeveer 3 of 4 grote stevige, zure appels (bijvoorbeeld Goudreinet)
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels vanille-extract (maak je eigen extract, door gebruikte vanillepeulen in een pot met wat wodka te stoppen, na 2 maanden is het klaar voor gebruik) of vanillesuiker.
- ongeveer 3 of 4 eetlepels zoetheid (ik gebruik wat honing en 2 lepels donkerbruine basterdsuiker of kokosbloesemsuiker)
- handvol gebroken walnoten en / of andere noten
- handvol rozijnen, krenten en / of veenbessen
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne plakjes of stukjes. voeg wat citroensap toe om ze fris en licht te houden. Meng ze goed met alle andere ingrediënten.
Bereiding
Vet een ronde bakvorm in met een opstaande rand, licht met boter en bedek de bodem met een passend stuk bakpapier. Druk 2/3 van het deeg lichtjes uit op een met bloem bestoven oppervlak en rol het voorzichtig uit tot een stuk dat de bodem en randen van de bakvorm bedekt.
Bedek de bodem van de taart met een dun laagje havermoutvlokken of beschuitkruimels.
Verdeel de appelvulling in de vorm en druk zachtjes aan.
Rol het resterende 1/3 deel deeg uit tot een vierkant en snijd lange reepjes. Verdeel de reepjes kruiselings over de taart in twee lagen. Bestrijk de taart met het overgebleven losgeklopte ei. Zet de taart 45 55 minuten in een redelijk hete oven (170 180 ° C).
Laat de taart afkoelen voordat je de vorm verwijdert.
Genieten :)!