Spaanse of rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers. De Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika.
Rode pepers zijn voordat ze rijp zijn groen en ze worden ook in die toestand gegeten. Dit is vergelijkbaar met de paprika, die botanisch gezien overigens ook een peper is, zij het een heel milde. Er zijn inmiddels ook andere kleurvarianten zoals geel, wit en oranje. Omdat groene pepers langer houdbaar zijn, zijn er planten gekweekt waarbij de groene variant al eetbaar is; gele en oranje varianten zijn gekweekt om meer variatie te hebben.
Spaanse peper is samen met gewone korrelpeper de belangrijkste specerij om gerechten ‘heet’ te laten smaken. De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak van Spaanse peper smaak is capsaïcine (bij gewone peper is dat piperine). Beide stoffen hebben gemeen dat ze direct de warmtereceptoren in de mond prikkelen. Hierdoor wordt de smaak vaak als ‘heet’ omschreven.
Voorzaaien en planten
Pepers kweken is heel eenvoudig, mits je zorgt voor genoeg warmte en licht. Chilipepers ontkiemen erg traag, dus begin zo vroeg mogelijk met zaaien van de pepers. Bij voorkeur in een propagator (warmtebakje) met een groeilamp erboven. Je kunt dan al in januari of februari starten met zaaien. Heb je geen groeilampen? Begin dan in maart.
Zaai de peperzaden in zaaigrond in potjes met een diameter van 10 cm. Eventueel kun je ze eerst 24 uur laten weken in water, dan ontkiemen ze sneller. Laat de zaden kiemen bij een temperatuur van minimaal 20°C; de optimale kiemtemperatuur is 25°C . De kieming duurt vrij lang.
Zodra de zaailingen groeien, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Laat je peperplanten vier zijtakken ontwikkelen en nijp ook hier de top uit als ze groter worden.
Verpot de planten wanneer hun wortels de potjes vullen en houd ze zo warm mogelijk. Blijf de planten verpotten naarmate ze groter worden. Plant ze in mei in 5-literpotten in de kas. ’s Zomers, als het warm genoeg is, kun je ze ook buiten zetten. Voor een buitenteelt kunnen de plantjes eind mei-begin juni uitgeplant worden op 50 x 50 cm (voor groei moet de bodemtemperatuur moet minimaal 13°C zijn).Geef dus pas water wanneer de grond droog is en geef de peperplanten om de twee weken vloeibare tomatenvoeding.
Een peper snoei je niet. De stengels van de peper verstevig je gedurende de groei met een bamboestok, een touw aan een bovenlijn voor iedere stengel, of trek een touw rond een rij pepers en twee palen, zodat de stengels tegen het touw rusten.
Oogsten
je kunt je pepers oogsten in de periode juli-oktober. Pluk regelmatig pepers zodra ze rijp zijn, dus wanneer ze helemaal hun uiteindelijke kleur hebben gekregen. De plant zal dan steeds nieuwe pepers blijven produceren.
Meer info: Wikipedia
Bijzonderheden van Spaanse peper
Latijn: | Capsicum annuum | ||
Familie: | Nachtschadefamilie (Solanaceae) | ||
Type: | A | ||
Standplaats: | Zon | ||
Plantenlaag: | Kruidlaag | ||
Soort begroeiing: | Specerij | ||
Bodem/bemesting: | bovengemiddelde bemesting | ||
Hoogte: | 60-100 cm | ||
Plantafstand: (∴ x ⇔) | 50 x 50 cm | ||
Vermeerderen door: | Zaaien - voorzaaien binnen | ||
zaaien/ planten in: | mrt en apr | ||
Moestuin gewastype: | Vruchtgewas | ||
Oogsten vanaf: | juli, augustus, september, en oktober | ||
Goede buur: | afrikaantje, asperge, brandnetel, kool, oost-indische kers en peterselie. | ||
Slechte buur: | aardappel en tomaat |