Deze prachtige zonaanbidster kronkelt gezellig meters over de grond of omhoog. Ze bloeit een hele zomer lang uitbundig met prachtige bloemen. Ze houdt slakken uit je moestuin en trekt luizen en koolwitjes aan, waardoor die niet op je andere planten gaan zitten. En de bloemen en zaden zijn nog eetbaar ook. De bloemen zijn heel decoratief en smakelijk in een mooie salade. Of maak zelf kappertjes van de zaden. Topper voor je (moes)tuin!
geneeskrachtig
Heemst
Heemst is een oud kruid waar geneeskrachtige eigenschappen aan worden toegeschreven. Van de bloemen kun je lekkere thee te zetten. De wortels en bladeren zijn rauw of gekookt eetbar en van de bast werd vroeger touw en papier gemaakt. Heemst heeft een verzachtende werking op de luchtwegen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in gorgeldrank voor keel- en mondinfecties en in hoestsiroop. De plant heeft ook een hoog gomgehalte en dat helpt om maagontstekingen te verlichten.
Salie
Salie is een aromatisch, bijzonder kruid en een prachtige aanwinst voor elke tuin. Het is een meerjarige grijsgroene halfheester die flink uit kan uitdijen en wel 75cm hoog kan worden. Ik heb geen idee waarom, maar salie groeit als een dolle in mijn tuin. Net als tijm en oregano, overigens. Maar ze bloeit hier niet […]
Tijm
Tijm vind ik het fijnste kruid dat er bestaat. De heerlijke smaak ervan combineert geweldig met zowel hartige als zoete gerechten, het bloeit met wolken mooie bloemetjes waar insecten gek op zijn en je hebt er het hele jaar plezier van, want je kan maar blijven plukken. Zeg nou zelf: wat wil een mens nog […]
Kamille
kamille gebruik je als thee, of als mondspoeling. Het wordt ook toegevoegd aan mondspray, lippenbalsem, keeltabletten, crème, zalf en zeep.
Goudsbloem
Ook weer zo’n heerlijke langbloeier die zichzelf uitzaait zonder ooit vervelend te worden. Beschermt mijn groentetuintje tegen teveel aan beestjes en is onverwoestbaar. Sommige exemplaren (waaronder deze op de foto) heeft de hele winter gebloeid. Gekkie toch…🥰😊??
Teunisbloem
De sterke teunisbloem is een aanrader voor elke tuin. Het is een wilde plant die je vaak op verstoorde plaatsen tegenkomt. Die van mij heb ik gezaaid uit zaadjes die ik tijdens een wandeling in de buurt onderweg geplukt heb. En warempel, het is nu ook eindelijk een graag geziene, vaste gast in mijn eigen wildernisje. Groot en sterk en een geweldige bijen- en vlindervriend, dus een topper in de tuin!
Braam
Bloemetje van de dag: Gisteren de eerste braam van het jaar gegeten. Uit eigen tuin natuurlijk. Nog een beetje zuur, maar toch al veelbelovend. Ik verwacht een aardige oogst, want mijn oude, wilde prikkelbraam zit vol bloempjes, knoppen en vruchten in allerlei stadia. Het zou fijn zijn als er nog even een zonnetje op scheen, […]
Sint-janskruid
Bloemetje van de dag: Het Sint-janskruid is een plant uit de hertshooi-familie. De vaste plant komt van nature oorspronkelijk voor in Europa, maar is van daaruit verder verspreid.
Witte Silene
Bloemetje van de dag: De vrolijke Witte Silene of Avond-Koekoeksbloem met zijn dikke buikje en zoet geurende witte bloempjes is hier ook een paar jaar geleden neergestreken. Hij heeft zijn plekje aardig gevonden. Hij is waarschijnlijk over komen waaien uit de bermen langs de dijk, want daar kom ik hem ook geregeld tegen.
De nectar bevindt zich aan de basis van de kelk, zodat insecten zich ver in de buis moeten wringen om het lekkers te bereiken. Dit zou bestuiving verzekeren, ware het niet dat hommels geleerd hebben deze lastige weg te omzeilen door aan de basis een gat te bijten.
De bladen en bloemen schijnen eetbaar te zijn. De bladeren moeten dan wel voor de bloei geplukt worden. De bloeiperiode is van mei tot oktober. De bloemen verspreiden ’s avonds een zwakke geur. Ze gaan strikt genomen al eerder open dan in de avond: in de loop van de middag. De vrucht is een met tanden openspringende doosvrucht.
Ik zou ze gewoon lekker laten staan en ’s avonds, wanneer hij op zijn mooist is, even aan snuffelen. Dan snap je meteen waarom nachtvlinderthes er zo dol op zijn 😉