De fraaie, maar giftige, Pyretrhum, ook wel bekend als Perzische Margriet, is een sterke tuinplant met fel gekleurde, margrietachtige bloemen met een groot geel hart en fijngeveerd blad. Ze wordt zo’n 75-100cm hoog en is een echte zonaanbidster en is goed winterhard. Ze leeft meestal maar een paar jaar, maar ze is goed op te kweken vanuit zaad.
Tweejarigen
Judaspenning
Goedemorgen, ook van de judaspenning. Gekke naam voor zo’n leukerd…Zaait zichzelf vrolijk en beheersbaar uit door de tuin. Ze verveelt me nooit met haar lieve roze/paarrse bloempjes en prachtige doorzichtige zaaddoosjes.
Robertskruid
Hallo, daar hebben we robert! Oftewel het robertskruid. Sommigen noemen hem onkruid, anderen vinden hem stinken. Ik vind deze wilde geranium een schatje. Bloeit lang en veel, vult lekker de incourante hoekjes op, maar trekt ook makkelijk weg waar je hem niet wilt hebben. De geur is heerlijk kruidig en apart. En het heeft nog eens geneeskrachtige eigenschappen ook: in de middeleeuwen werd robertskruid gebruikt bij de behandeling van wonden en ontvellingen. Hiertoe werd de plant in wijn gekookt. Het (al dan niet fijngewreven) kruid diende ook om ongedierte als motten, bedwantsen en hoofdluis te verjagen. Nou, dat is toch een bijzonder plantje, of niet soms?
Vingerhoedskruid
Vingerhoedskruid is met zijn waterval aan lipbloemige kelkjes een geweldig mooie plant. Bijen en hommels zijn er verzot op en ze verspreidt zich gemakkelijk en plezierig door de tuin. Meestal is ze roze of paarsig met rode vlekjes op haar lippen. Sommige tuinzaailingen zijn wit en die schijnen dan weer steriel te zijn. Je moet wel één dingetje over haar weten: ze is één van de giftigste planten in onze streken en kan zelfs hartproblemen geven. De boosdoener is de gifstof digitaline (of digitoxine). In de geneeskunde wordt deze stof in zeer kleine doses gebruikt in geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten. Geen kruidje om eens fijn mee te gaan experimenteren…. Verder schijnt ze onwijs smerig te smaken, dus de kans dat je zo’n bloemetje doorslikt, is heel erg klein 😉
Leeuwenbek
Van deze mooie grote Leeuwenbek met prachtige tweelippige bloemen die als een soort puntmutsen met ruches op de sterke steel staan, gaat mijn hart sneller klopper. Ik had ik hem dan ook al heel wat jaartjes in de tuin. Zowel gele, als witte en roze variaties en mooie combinaties daarvan. Het is een zacht geurende makkelijke tuinplant die heel veel bijen en hommels aantrekt. Hij bloeit ook lekker lang door, van juni tot oktober. Ook als snijbloem in boeketten en in potten en bloembakken doet de Leeuwenbek het prima. Ik zal hem ook weer eens zaaien op landgoed Ollie… Hopelijk doet hij het hier ook zo fijn.
Kaasjeskruid
Groot kaasjeskruid is zo’n plant die het eigenlijk nooit echt heel goed deed in mijn tuin in Lelystad, maar die ik toch elk jaar overvloedig zaaide. Want áls hij aanslaat, is het ook echt een lust voor het oog en bovendien: hij mag gewoon niet ontbreken in een bijvriendelijke natuurtuin! Waarschijnlijk deed hij het daar matig omdat mijn tuin gewoon te vol was en hij te weinig ruimte kreeg van de omringende plantjes. Het was echt vechten voor je plekkie daar, en mocht je sterk genoeg zijn om je kop boven de aarde te steken, dan moest je ook nog oppassen dat die er niet af werd gelebberd door de invasie aan slakken die mijn tuin ook wisten te vinden. Prima beestjes voor het betere opruimwerk van oude plantenresten hoor, maar ze vergissen zich helaas nogal eens tussen oud en jong… afijn we proberen het gewoon weer met het Kaasjeskruid op Landgoed Ollie in de Jub…
Prikneus
Ach ja het prikneusje… een gekke naam voor een snoezig en oersterk plantje. Als je wilt weten hoe ‘prikneus’ aan haar vreemde Nederlandse naam komt, dan moet je de bloem tegen je neus houden, als je er aan ruikt… Ze verspreidt zich al jaren her en der door mijn tuin via de zaadjes in haar […]
IJzerhard
De Verbena bonariensi oftewel de IJzerhard is een meestal meerjarige plant die zich met een beetje geluk zelf uitzaait. Het is een prachtige, statige verschijning met haar wel lange sterke stelen en fraaie rozepaarse bloemhoofdjes. Ze bloeit de hele zomer, tot ver in het najaar en als de winter niet te streng is, verschijnt ze het jaar erop ook weer. Vlinders, waaroder kleine vos, dagpauwoog en andere vlinders, zijn er dol op. En doordat ze lang en slank is, combineert ze heel mooi met andere planten. Het is een echte weefplant die zorgt voor mooie hoogteverschillen in de tuin.